Održan treći koncert Orguljaških večeri

Orguljaške večeri
(FOTO: Požeška biskupija)

06.10.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 1849

Sinoć je  u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi održan treći u nizu koncert u sklopu Orguljaških večeri. Solističkim koncertom na orguljama predstavio se orguljaš i čembalist Krešimir Haas iz Zagreba. Izabranim baroknim programom velikih kompozitora D. Buxtehudea, J. P. Sweelincka i J. S. Bacha orguljaš Haas predstavio je glazbeno razdoblje baroka kao nepresušni izvor inspiracije orguljašima, skladateljima te glazbenicima uopće.




Orgulje su tijekom 16. i 17 stoljeća predstavljale dominantini instrument u općem stvaralaštvu vezanom za instrumentalnu i vokalnu glazbu. Na osobitom glasu po pitanju značaja te majstorstva skladanja bili su već spomenuti skladatelji čija je djela požeška publika imala prilike čuti. Koncert je otvoren skladbama D. Buxtehudea: Preludij u g-molu i koralni preludij Nun bitten wir den heiligen Geist kojeg je orguljaš izveo na dva različita načina. Uslijedile su potom dvije skladbe nizozemskog skladatelja J. P. Sweelincka More palatino i Mein junges Leben hat ein End.






Ove skladbe skladane su na popularne napjeve renesansne Njemačke te su kao omiljeni napjevi bile pjevane među ljudima. U trećem djelu koncerta orguljaš je odsvirao pet skladbi najvećeg genija glazbene umjetnosti J. S. Bacha koji je iza sebe ostavio najveći opus skladbi za orgulje. Skladbe Preludij i fuga u f – molu; Schmucke dich, o liebe Seele; Fuga sopra: Magnificat; Nun komm der Heiden Heiland te Preludij i fuga u c – molu prisutna publika nagradila je gromoglasnim aplazuom. Na kraju koncerta orguljaš je publiku nagradio skladbom Wachet auf, ruft uns die Stimme.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI