Stručni skup: Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

Zgrada HGK u Požegi
(FOTO: Mario Nakić)

21.09.2017. | HGK Požega
Pregleda: 3055

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi niz godina su isključene s njega. U dijelu poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

Kako bi pomogli poslodavcima u pretvaranju ovog izazova u priliku za daljnje unaprjeđenje njihovog poslovanja Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira stručni skup pod nazivom Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.

Neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?


Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznate više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijelite iskustva i izazove na koje nailazite i dobijete odgovore na svoja pitanja vezanu uz ovu temu.


Budući da je broj sudionika ograničen, molimo Vas da nas obavijestite o svojoj namjeri sudjelovanja najkasnije do 26.09.2017. Potvrdu sudjelovanja molimo javiti ovdje.

Veselimo se Vašem dolasku!

HGK Požega


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI