Strojna berba vinograda u Kaptolu

Strojna berba grožđa
(FOTO: VINO-KAP Kaptol)

21.09.2017. | VINO-KAP Kaptol
Pregleda: 7561

"Bilo je pitanje trenutka, dana jer ovo je korak naprijed. Berača i rabote sve je manje tako da mnogi koji su planirali berbu, jednostavno nisu uspjeli pronaći dovoljno ljudi da bi sve to na vrijeme i po najpovoljnijim uvjetima završili.

Još jedan posao zamijenio je stroj. Skeptici će reći da ljudsku ruku ne može ništa zamijeniti, i možda u tome ima i istine ali danas više nema dovoljno ruku. Dva prijatelja, Igor Svoboda i Zoran Drakulić kupili su stroj za branje vinograda.

Njihovu polusnu berbu zabilježili smo snimkom i oni su obojica zadovoljni. Vidljivo je da stroj ostavlja grožđa, ali prema njihovim riječima u pitanju je traktor koji nije dovoljno jak, odnosno nema dobar prijenos kardana tako da nešto ipak ostaje. Stroj je nabavljen iz Francuske i tamo se takvi strojevi koriste već trideset godina. Možda će nekoga uhvatiti nostalgija za rabotom koja bere, prijateljima, druženju, ali tehnologija se mijenja i jedini način da se uhvati korak s vremenom je ulaganje u tehnologiju. Samim time i proizvodnja će biti jeftinija a krajnji proizvod povoljniji za kupca.


Bilo kako bilo, ovo je tek početak koju će poljoprivreda na našim prostorima morati prihvatiti", piše na stranicama Udruge  vinara, vinogradara i voćara VINO-KAP iz Kaptola.  Kako se strojno bere vinograda možete pogledati u videu ispod






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI