Neferović osuđen za klevetu

Vedran Neferović
(FOTO: I.V.)

21.09.2017. | Telegram.hr
Pregleda: 11007

Aktualni požeški dožupan i donedavni gradonačelnik Požege Vedran Neferović (HDZ) koji je u svibnju ove godine fizički napao novinara 034 portala sada je i pravomoćno osuđen za klevetu. Nasilničko ponašanje Neferovića tijekom ovogodišnje izborne kampanje, kada je nasrnuo na novinara i nanio mu lakše tjelesne ozljede, tada je izazvalo i reakciju premijera Andreja Plenkovića

Šef HDZ-a tada je zatražio da se Neferović smjesta povuče iz izborne kampanje u kojoj se natjecao za mjesto dožupana u Požeško-slavonskoj županiji, te da se ispriča novinaru kojeg je napao i koji je zbog toga morao potražiti liječničku pomoć. Međutim, i pored toga Neferović je izabran za požeško-slavonskog dožupana i danas obavlja dužnost zamjenika župana, Alojza Tomaševića. Dodijeljen mu je resor društvenih djelatnosti. Sada, Neferović je ponovno u sukobu sa zakonom – pravomoćno je osuđen za kazneno djelo klevete.

Klevetanje saborskog zastupnika Zdravka Ronka


Županijski sud u Zagrebu potvrdio je raniju presudu Općinskog suda u Slavonskom Brodu koji je aktualnog požeško-slavonskog dožupana proglasio krivim zbog klevete saborskog zastupnika SDP-a, Zdravka Ronka. Neferović će u državni proračun morati uplatiti kaznu od 30 dnevnih dohodaka (5.631,10 kuna), nadoknaditi Ronku troškove zastupanja u iznosu od 4.000 kuna i platiti trošak kaznenog postupka od 800 kuna.


Županijski sud u Zagrebu smatra da je Neferović, u vrijeme dok je obnašao dužnost gradonačelnika Požege, svjesno oklevetao Ronka, sudjelujući u siječnju 2014. godine u emisiji lokalnog radija Valis Aurea. Neferović je tada tvrdio, stoji u presudi, kako je Ronko iskazao ”politički pritisak SDP-a i saborskog zastupnika”, koji je bio ”direktno usmjeren protiv hrvatskog branitelja i v.d. zapovjednika Mautnera, protiv kojeg je [Ronko] podnio prijavu zbog sumnje u falsificiranje dokumenta”.

Neferović je u istom radijskom istupu, stoji dalje u presudi, tvrdio ”kako mu je poznato na koje je sve adrese saborski zastupnik Ronko odlazio i s kojih se instanci vršio pritisak da se promjeni mišljenje” o izboru zapovjednika javne vatrogasne postrojbe u Požegi.

Političari moraju imati pojačana moralna shvaćanja’

Sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu Vedran Pavelić u ožujku ove godine presudio je kako su informacije koje je iznio Neferović u radijskoj emisiji, optužujući Ronka da je činio politički pritisak vezano uz izbor zapovjednika javne vatrogasne postrojbe, neistinite te da su naškodile ugledu i časti saborskog zastupnika Ronka. Sudac Pavelić nije prihvatio Neferovićevu obranu u kojoj je aktualni požeški dožupan rekao kako smatra da njegov istup na lokalnom požeškom radiju nije izlazio izvan političke korektnosti.

Kako Neferović nije uspio dokazati da je Ronko zlorabio svoj politički utjecaj, vezano uz slučaj v.d. zapovjednika javne vatrogasne postrojbe, sudac Pavelić, u obrazloženju presude napisao je kako ”političar, osobito saborski zastupnik, u odnosu na ostale građane mora imati pojačana moralna shvaćanja, mora imati jasan ugled, jer samo na takav način pred građanima može biti vjerodostojan”, te da su ”čast i ugled iznimno važan čimbenik radi njihove vjerodostojnosti”, te da mu je Neferović naškodio iznoseći o njemu neistinite tvrdnje.

S takvom ocjenom složio se i Županijski sud u Zagrebu. Sutkinja Mirjana Rigljan koja je predsjedala sudskom vijeću, također smatra kako je Neferović oklevetao zastupnika Ronka, pa je odbila njegovu žalbu i pravomoćno ga proglasila krivim.

izvor: www.telegram.hr




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI