Europski dan bez poginulih u prometu -21. rujna 2017.

Policija
(FOTO: M.B.)

20.09.2017. | PU požeško slavonska
Pregleda: 2582

Europski dan bez poginulih u prometu obilježit će se ove godine u četvrtak, 21. rujna, tijekom Europskog tjedna mobilnosti. European Day Without A Road Death ili Projekt EDWARD ovime ulazi u drugu godinu realizacije, a cilj mu je dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija.

Želja nam je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima; o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu te da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Vjerujemo da Projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. U projekt se možete se uključiti potpisivanjem  prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem projectedward.eu ili biti dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD.





Projekt EDWARD pokrenut je pošle godine i u prvom je izdanju bio odlično prihvaćen. Prisegu je potpisalo više od 103,000 osoba, a preko 80 različitih događanja bilo je organizirano diljem Europe. Kampanje na društvenim mrežama, #seatbeltselfie i #projectEDWARD, vidjelo je preko 19 milijuna ljudi.

Tijekom prošlogodišnjeg Europskog dana bez poginulih osoba u prometu, 43 osobe su smrtno stradale u prometu u 31 državi dok je u 2015. ta brojka iznosila 70. Devetnaest zemalja nije imalo poginulih u prometu, a među njima je bila i Republika Hrvatska.

Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 173 osobe su poginule, a 1,473 je bilo teško ozlijeđeno.

Više o TISPOL-u

TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Do članstva Republike Hrvatske u EU, odnosno do 1. 7. 2013. i Hrvatska je bila u statusu promatrača, no nakon ulaska u EU, postali smo punopravni članovi. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se devet akcija, iz nadležnosti rada prometne policije (teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas), a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kriminalna djela za čije provođenje se koriste vozila i cesta.

Pozivamo vas da nam se pridružite i pomognete da zajedno ceste učinimo sigurnijima popunjavanjem prisege koja se nalazi u linku:https://projectedward.eu/hr/

>www.pozesko-slavonska.policija.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI