Kako pravilno podići višegodišnje nasade?

(Ilustracija)
(FOTO: 034 portal)

10.09.2017. | M.M./agroklub.com
Pregleda: 2216

Višegodišnji nasadi su ponovno u modi. Sve češći su upiti o pravilnom načinu zasnivanja i podizanja voćnjaka. No, savjeti se uvijek i ne poslušaju.

Ako ste došli na ideju podizanja vlastitog voćnjaka,trebate to napraviti na najbolji mogući način. Važno je znati što biste i gdje biste sadili, jer svaka voćna vrsta ima i neke svoje specifične zahtjeve. Najprije trebate odlučiti na kolikoj površini ćete saditi voćnjak, kako biste znali koja je količina sadnica potrebna i na taj način osigurali zadovoljavajući sklop biljaka.

Prije sadnje trebate imati spoznaje o klimatskim prilikama (količina oborina, temperaturni minimum i maksimum), o reljefu i karakteristikama tla, o podlozi i sorti koju želite proizvoditi.


Pazite na odabir položaja


Odabir položaja je izuzetno važan, jer krivo odabrani položaj spada u naknadno nepopravljive izbore i može vam stvarati ozbiljne probleme. Kod odabira položaja treba voditi računa o:

- dovoljnoj osunčanosti terena, da bi se osigurao potreban broj sunčanih sati, povoljne su južne osunčane površine;
- padu ili nagnutosti terena - treba birati blage padine radi ocjeditosti, preporuka je nagib terena 5 - 15 %;
- nadmorskoj visini, preporučljivo >100m/nm;
- izbjegavati depresije i udoline zbog moguće pojave mrazišta.

Kad ste se već odlučili što ćete i gdje saditi, treba voditi računa o kvalitetnoj pripremi površine za sadnju. Obavezno treba "uzorkovati" tlo i poslati uzorke tla na analizu. Šalju se dva prosječna uzorka, s dubine od 0 cm - 30 cm i od 30 cm - 60 cm. Analiza daje podatke o vrijednosti pH tla (kiselosti), o sadržaju različitih makro elemenata, kao što su dušik (N), kalij (K₂O) i fosfor ( P₂O₅) te o sadržaju humusa. Na temelju dobivenih podataka treba izvršiti pripremu tla dubokim oranjem, rigolanjem ili podrivanjem na oko 60 m dubine. Pri t

ome se vrši djelomična kalcizacija, ako je potrebna i po preporuci osnovna gnojidba prije sadnje.Većina voćnih vrsta, osim nekoliko iznimaka, preferira slabo kisela do neutralna tla (pH 5,5 - 7,0), duboka, propusna i lagana tla, dobro opskrbljena P i K i po mogućnosti s dovoljnom količinom humusa. Takvih tala ima u stvarnosti, zapravo, ima malo te je dobra i kvalitetna priprema neophodna.

Važno je imati i plan sadnje

Svakako se na vrijeme trebate pobrinuti i za nabavku deklariranog, kvalitetnog sadnog materijala za koji možete dobiti račun i deklaraciju, da biste ostvarili potporu (propisano Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu, NN 19/2017.) To ćete postići ako dovoljno rano kontaktirate proizvođače voćnih sadnica.

Uz sve navedene pripreme dobro je imati i plan sadnje, kako biste mogli osigurati potreban materijal za iskolčavanje terena, markiranje sadnih mjesta i sl. Preporučuje se odabrati jesenski rok sadnje, ako je moguće, da bi sadnica imala dovoljno vremena za razvijanje korijena i prilagodbu nakon sadnje. To će omogućiti sadnici i bolji rast u proljeće kad krene vegetacija te manju mogućnost "neprimitka", ako nastupi sušno i nepovoljno razdoblje, naročito ako se ne može osigurati dovoljna količina vode za navodnjavanje mladog nasada.

Da bi vaš nasad napredovao, treba ga redovito održavati po svim pravilima struke, što podrazumijeva: održavanje međurednog prostora, redovitu i pravilnu prihranu, zaštitu, formiranje uzgojnog oblika i rezidbu. Preporučuje se i postavljanje ograde, da bi se izbjegle moguće štete od divljači i, ako je ikako moguće, sustav za navodnjavanje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI