NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Novi župnici Požeške biskupije uvedeni u službu

FOTO: 034 portal

BISKUPIJA

Novi župnici Požeške biskupije uvedeni u službu

14.08.2017. | M.M. PREGLEDA: 5429

U nedjelju, 13. kolovoza u 19 župa Požeške biskupije uvedeni su u službu novoimenovani župnici, a još petorica bit će uvedeni sljedeće nedjelje. Biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški i uveo u župničku službu Branka Gelemanovića. Kao biskupovi delegati nove župnike uveli su u službu: generalni vikar Josip Krpeljević u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici Ljubišu Krmara a u župnoj crkvi sv. Ivan Krstitelja u Špišić Bukovici fra Marka Malovića; prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević u župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivan Krstitelja u Zapolju uveo je u župničku službu fra Nenada Metera a u župnoj crkvi  Marije Kraljice i sv. Jurja u Davoru Marija Cimbala; kanonik Antun Ćorković  u župnoj crkvi sv. Petra Apostola u Cerniku uveo je u službu fra Vjenceslava Janjića a u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj Pericu Matanovića; kanonik Mario Sanić je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Končanici uveo u službu mr. Ivana Bošnjaka a u Daruvaru u župnoj crkvi Presvetog Trojstva Antu Ivića; kanonik Matija Juraković u župnoj crkvi Pohoda BDM u Siraču uveo je u službu Mihaela Kosa; Kanonik Nikola Jušić u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Badljevini uveo je u službu don Ivana Vargeca; pakrački dekan Jozo Zorić u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi uveo je u službu Olivera Kranjčića; predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja Požeške biskupije dr. Želimir Žuljević u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Slav. Kobašu uveo je u službu Gorana Kovačevića a u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku msgr. Antuna Prpića; ekonom Požeške biskupije Dražen Akmačić u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici uveo je u službi mr. Ivicu Bošnjaka a u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu mr. Marija Rašića; predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije Robert Mokri u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Lužanima uveo je u službu Sašu Paveljaka a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog Ivana Nikolića;  požeški dekan Jozo Jurić u župnoj crkvi sv. Ane u Skenderovcima uveo je u službu Miju Lasovića. Na svim navedenim slavljima pročitan je dekret o imenovanju novih župnika koji svjedoči da župnici ne dolaze u svoje osobno ime nego po poslanju Crkve, kratko je prikazan njihov život, a zatim su novi župnici položili propisanu ispovijest vjere koja jamči da su oni poslanici cjelovite vjere Katoličke Crkve.
Biskup Škvorčević je na temelju nedjeljnih svetih čitanja u homiliji na slavlju u novogradiškoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM među ostalim spomenuo kako je župničko poslanje poput Ilijine proročke službe u današnjem provom liturgijskom čitanju, ljudima pomagati da otkriju Božju prisutnost u svom životu, te dok hodaju nemirnim vodama ovoga svijeta, susrećući svakovrsne probleme i nevolje, poput apostola u evanđelju, svu svoju nadu polože u Isusa Krista, jedino moćnoga spasiti ih od potonuća u zlu i smrti. Potaknuo je vjernike da pomognu svećeniku biti navjestiteljem cjelovite vjere Crkve, ne očekujući da im podilazi u njihovim osobnim željama, da služi njihovoj vjeri te ih po slavlju svetih otajstava uvodi u zajedništvo Božjeg života na zemlji i tako postignu vječnu slavu na nebu. Još je dodao kako je župa zajedništvo vjernika kojem je središte uskrsli Gospodin, prisutan u svetoj euharistiji svojom žrtvom ljubavi na križu, te ih snagom svoga Duha ugrađuje u zajedništvo mjesne Crkve, a po njoj  u zajedništvo opće Crkve, kojem u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra u Rimu. Biskup je kazao kako sve to želimo očitovati svojom biskupijskom kongresnom euharistijskom postajom idućega 24. rujna u Požegi o 20. obljetnici Požeške biskupije te je sve nazočne pozvao na sudjelovanje.


Nakon popričesne molitve vjernicima je progovorio novi župnik Branko, najavivši  program župnih događanja sljedećega tjedna. Biskup je na kraju zahvalio časnim sestrama milosrdnicama na njihovu 120-godišnjem služenju u Novoj Gradiški, jer po odluci njihovih poglavara idućega 31. kolovoza zbog manjka zvanja prestaje njihovo djelovanje u ovoj župi.

Tagovi: novi župnici, biskupija, religija

48 SATI NA 034PORTALU

.

16. Natjecanje orača PSŽ 24.kolovoza uz glavnu cestu Alilovci - Kaptol

.

Nakon Varge i Opačićke, što je Ronko dobio od Bandića?!

.

Struje danas neće biti .....

.

Hodočasnici pješaci krenuli u voćinsko svetište

.

Policija uhvatila mladiće koji su provalili u sedam teretnih i dva priključna vozila u Požegi

.

U Lipiku nestalo četvero maloljetnika- Katarina, Andrijana, Jovo i Zlatko, jeste li ih vidjeli?

.

Ekskluzivno: Veliki rođendan PLATINUMA uz legendarnu NEDU UKRADEN

.

Danas sunčano i vruće

.

U dvorištu imaju divovsku konoplju od 5,3 metra

Pozajmi novac u minutu na svoj račun

Nudimo sve vrste kredita

Brza i iskrena ponuda za zajam

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Danas u 18 sati NK Lipik 1925 - NK Trnje Zagreb

.

Hodočasnici primili blagoslov u crkvi sv. Lovre u Požegi te se zaputili prema Stražemanu, a potom u Voćin na Gospu Voćinsku

.

Formirane Lige mladeži Nogometnog saveza Požeško - slavonske županije

.

Recesija u Njemačkoj mogla bi jako pogoditi iseljenike iz Hrvatske

.

Krajem srpnja 2019. u evidenciji požeškog HZZ-a registrirana je 2.141 nezaposlena osoba

.

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom

.

Redovite letačke aktivnosti Eskadrile borbenih aviona

.

Na Papuku održan 10. ʺAstro partyʺ

.

Struje danas neće biti .....

.

Nema el Cid-a, do matricida

.

Rekorder vikenda 23-godišnji vozač s 2,66 promila zaustavljen u Biškupcima

.

Jučer dvije prometne nesreće u Požegi i Pakracu

.

Danas sunčano te i dalje vruće, sutra moguća promjena

.

19. kolovoza 1991. započeo je opći napad na Lipik i Pakrac

.

Članovi HPD-a „Sokolovac“ Požega, Silvija i Ratimir Čajka - prvi Požežani koji su se popeli na Elbrus, najviši vrh Europe

.

Tips&Tricks: rashladite vino u svega nekoliko minuta

.

Pronađena Dolores Bingula - Valdin iz Kaptola

.

Struje danas neće biti .....

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Jutro nad Požegom