NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Novi župnici Požeške biskupije uvedeni u službu

FOTO: 034 portal

BISKUPIJA

Novi župnici Požeške biskupije uvedeni u službu

14.08.2017. | M.M. PREGLEDA: 5557

U nedjelju, 13. kolovoza u 19 župa Požeške biskupije uvedeni su u službu novoimenovani župnici, a još petorica bit će uvedeni sljedeće nedjelje. Biskup Antun Škvorčević predvodio je slavlje u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški i uveo u župničku službu Branka Gelemanovića. Kao biskupovi delegati nove župnike uveli su u službu: generalni vikar Josip Krpeljević u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici Ljubišu Krmara a u župnoj crkvi sv. Ivan Krstitelja u Špišić Bukovici fra Marka Malovića; prepošt Stolnog kaptola Ivica Žuljević u župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivan Krstitelja u Zapolju uveo je u župničku službu fra Nenada Metera a u župnoj crkvi  Marije Kraljice i sv. Jurja u Davoru Marija Cimbala; kanonik Antun Ćorković  u župnoj crkvi sv. Petra Apostola u Cerniku uveo je u službu fra Vjenceslava Janjića a u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Novskoj Pericu Matanovića; kanonik Mario Sanić je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Končanici uveo u službu mr. Ivana Bošnjaka a u Daruvaru u župnoj crkvi Presvetog Trojstva Antu Ivića; kanonik Matija Juraković u župnoj crkvi Pohoda BDM u Siraču uveo je u službu Mihaela Kosa; Kanonik Nikola Jušić u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Badljevini uveo je u službu don Ivana Vargeca; pakrački dekan Jozo Zorić u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi uveo je u službu Olivera Kranjčića; predstojnik Ureda za crkveno-pravna pitanja Požeške biskupije dr. Želimir Žuljević u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Slav. Kobašu uveo je u službu Gorana Kovačevića a u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku msgr. Antuna Prpića; ekonom Požeške biskupije Dražen Akmačić u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici uveo je u službi mr. Ivicu Bošnjaka a u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Kaptolu mr. Marija Rašića; predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije Robert Mokri u župnoj crkvi Gospe Fatimske u Lužanima uveo je u službu Sašu Paveljaka a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog Ivana Nikolića;  požeški dekan Jozo Jurić u župnoj crkvi sv. Ane u Skenderovcima uveo je u službu Miju Lasovića. Na svim navedenim slavljima pročitan je dekret o imenovanju novih župnika koji svjedoči da župnici ne dolaze u svoje osobno ime nego po poslanju Crkve, kratko je prikazan njihov život, a zatim su novi župnici položili propisanu ispovijest vjere koja jamči da su oni poslanici cjelovite vjere Katoličke Crkve.
Biskup Škvorčević je na temelju nedjeljnih svetih čitanja u homiliji na slavlju u novogradiškoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM među ostalim spomenuo kako je župničko poslanje poput Ilijine proročke službe u današnjem provom liturgijskom čitanju, ljudima pomagati da otkriju Božju prisutnost u svom životu, te dok hodaju nemirnim vodama ovoga svijeta, susrećući svakovrsne probleme i nevolje, poput apostola u evanđelju, svu svoju nadu polože u Isusa Krista, jedino moćnoga spasiti ih od potonuća u zlu i smrti. Potaknuo je vjernike da pomognu svećeniku biti navjestiteljem cjelovite vjere Crkve, ne očekujući da im podilazi u njihovim osobnim željama, da služi njihovoj vjeri te ih po slavlju svetih otajstava uvodi u zajedništvo Božjeg života na zemlji i tako postignu vječnu slavu na nebu. Još je dodao kako je župa zajedništvo vjernika kojem je središte uskrsli Gospodin, prisutan u svetoj euharistiji svojom žrtvom ljubavi na križu, te ih snagom svoga Duha ugrađuje u zajedništvo mjesne Crkve, a po njoj  u zajedništvo opće Crkve, kojem u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra u Rimu. Biskup je kazao kako sve to želimo očitovati svojom biskupijskom kongresnom euharistijskom postajom idućega 24. rujna u Požegi o 20. obljetnici Požeške biskupije te je sve nazočne pozvao na sudjelovanje.


Nakon popričesne molitve vjernicima je progovorio novi župnik Branko, najavivši  program župnih događanja sljedećega tjedna. Biskup je na kraju zahvalio časnim sestrama milosrdnicama na njihovu 120-godišnjem služenju u Novoj Gradiški, jer po odluci njihovih poglavara idućega 31. kolovoza zbog manjka zvanja prestaje njihovo djelovanje u ovoj župi.

Tagovi: novi župnici, biskupija, religija

48 SATI NA 034PORTALU

.

Struje neće biti...

.

Općina Jakšić dijeli 18 stipendija, natječaj do 24.12.

.

Danas pretežno oblačno i kišovito, a na kraju dana i snijeg

.

U Novskoj pada snijeg, ne zna se kada ce doći kod nas, kao i Kolinda

.

Na području Požege nestao pas po imenu Penny

.

Župan Alojz Tomašević obišao je mjesta pripravnosti zimske službe u Požegi

.

Street food na slavonski način

.

Održana „Noćna božićna radionica iluzije i animacije“ u Muzeju grada Pakraca

.

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu

.

Znate li što ste najviše googlali u 2019.? Google objavio popis!

.

Božićni sajam u dvorištu OŠ Antuna Kanižlića

pecalo- KRČMA ZLATNI LUG

Građevinsko zemljište, Pleternica, 1193 m2

Rustik kamini

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Lipik će i ove godine biti čaroban, doživite čaroliju Božića i posjetite ga!

.

Jedan slavonski grad i službeno izgubio 7000 stanovnika u posljednjih 10 godina

.

14. prosinca održat će se Božićni koncert GKUD-a Požega isprepleten folklornom tradicijom

.

Članovi Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja pohodili biskupa Škvorčevića

.

28-godišnjak s područja Brestovca javno poticao nasilje nad državom RH

.

Za Pleternicu još jedna funkcija, a za Požegu parking mjesto kod naplatnih kućica pred Zagrebom - Antonija Jozić unaprijeđena

.

Struje neće biti ...

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Danas su svečano otvorene Gloria Rooms u Požegi

.

Počelo tiskanje glasačkih listića, cijena po listiću je 38 lipa

.

U Bektežu izbio požar na obiteljskoj kući

.

Kaptolski zvonci ponovno okupljaju sve generacije u Kaptolu od 20. do 23. prosinca

.

Svi zaposlenici tvrtki i ustanova kojima je osnivač ili vlasnik Grad Pakrac dobit će božićnicu

.

Na 17. Božićnom malonogometnom turniru u Lipiku, okupiti će se 77 ekipa

.

Obilježena 28. obljetnica pogibije virovitičkih policajaca u obrani Pakraca

.

ŠTO AKO STE PRESPORI NA CESTI: Zakon je jasno propisao što morate učiniti!

.

Projektom „PUK40“ pruža se pomoć potrebitim sugrađanima

.

ANAMARI JOŠ TREBA POMOĆ: “Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hraneʺ

.

MUP provodi akciju “MIR I DOBRO” i poziva na oprez sa korištenjem pirotehnike

.

OŠ Antuna Kanižlića i ove godine tradicionalno organizira Božićni sajam

.

U Kutjevu zaustavljen 35-godišnjak s 2,34 promila alkohola, slijedi mu kazna do 20 tisuća kuna

.

VRHOVNI SUD ODLUČIO: Liječnicima moraju biti plaćeni prekovremeni sati

FOTONALAZ

Lipik će i ove godine biti čaroban, doživite čaroliju Božića i posjetite ga!