Veličanin Andrija ostvario zapažen rezultat na Svjetskom kupu u obaranju ruke

Andrija Raguž
(FOTO: Privatna kolekcija)

09.07.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 13874

Obaranje ruku već odavno nije "seljačka” disciplina, već je to iz godine u godinu sve ozbiljniji sport koji ima i svoju teoriju i metodologiju treninga. Hrvatski savez za obaranje ruke bio je domaćin Svjetskog kupa ZG STRONG 2017. gdje je svoje snage odmjerilo dvjestotinjak najboljih natjecatelja iz dvadesetak država Europe, Azije i Afrike.



Tako je na Svjetskom kupu sudjelovao i Veličanin Andrija Raguž koji je ostvario zapažene rezultate s obzirom na to da se ovim sportom profesionalno bavi tek šest mjeseci.





"Prije pet godina sam se prvi put prijavio na Međunarodni turnir u obaranju ruke u kategoriji za amatere i htio se okušati u tome jer sam često u društvu, na poslu, školi, vojsci pobjeđivao svoje suparnike. Na tom sam turniru osvojio prvo mjesto stoga su me zvali da snage odmjerim s profesionalcem koji je bio 30-ak kilograma lakši i za glavu manji od mene. Mislio sam si da mi ne može ništa, no dogodilo se sasvim suprotno i tad sam shvatio da je, kao za svaki sport, tako i za ovaj, potrebno puno treninga da se nešto postigne", govori Andrija.





U ovom sportu natječu se i žene koje mogu parirati bilo kojem muškom natjecatelju, a da je bitna tehnika kojom se bori, potvrđuje nam i Andrija. "Tu ima tehnike i mnogo treninga, snage da se ruke naviknu na takve jake napore, da kosti i zglobovi ojačaju. Mišići su bitni, ali još važniji su jaki zglobovi, tetive i brzina", ističe Raguž.



Andrija je nakon pet godina sudjelovanja na amaterskim turnirima, na kojima je uvijek bio među prva tri mjesta, odlučio početi trenirati u Klubu za obaranje ruku "Spartaci". "U ovih pola godine treniranja, uglavnom zbog iskustva, tražio sam da sudjelujem i natječem se s profesionalcima u kategoriji 95+ kilograma. Osvojio sam 13. mjesto, što je važan uspjeh jer su na tom turniru sudjelovali prvak Europe i prvak Azije. Doista sam zadovoljan uspjehom jer sam novi u ovom svijetu", dodaje Andrija i kaže kako je za veće uspjehe potrebno puno volje i treninga.



"Znam da u našem kraju ima jakih ljudi pa ih možda ovim potaknem da se za početak prijave na sljedećem turniru za amatere. Sve što trebate za početi se baviti ovim sportom je stol za obaranje i volja, tehnika i sve ostalo će doći s vremenom", govori Andrija za kraj, a mi mu želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem natjecanju.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI