U 19. naraštaju ročnika nalaze se 94 žene, što čini čak 25 % od ukupnog broja ročnika

Prisega 19. naraštaja ročnika
(FOTO: M.B.)

17.06.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 17505

Pripadnici 19. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 397, danas, u subotu 17. lipnja 2017., u vojarni "123. Brigade HV-a" u Požegi položili su prisegu domovini.



U 19. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju nalaze se 94 žene, što čini čak oko 25% od njihovog ukupnog broja.





Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izlasnik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, gradonačelnik Požege Drako Puljašić, dožupan Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i brojni vojni civilni gosti te članovi obitelji i prijatelji dragovoljnih ročnika.





Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj svečanoj prigodi istaknuo je: "Ponosan sam kad vidim ovu mladost, ovu novu snagu. Kad vidim čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti prenositi onaj pobjednički duh, domoljublje i sve one vrijednosti ugrađene u stvaranje i razvoj ponosne i časne Hrvatske vojske".

Ministar je također spomenuo i ključne projekte Ministarstva obrane koji su posvećeni hrvatskim vojnicima. "Ministarstvo obrane radi na poboljšanju uvjeta života i rada naših pripadnika. Vraćamo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče - mjesta gdje je i tradicionalno bila prisutna i gdje je uvijek bila povezana sa svojim narodom.



Sve to bit će u funkciji povećanja sigurnosti i zaštite naših građana i boljih uvjeta života i rada za naše vojnike", rekao je ministar Krstičević.



Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju rekao je: "Dragovoljno vojno osposobljavanje uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje novim iskustvima. Svima koji se za to odluče Oružane snage Republike Hrvatske omogućit će daljnje obučavanje, školovanje i usavršavanje, u skladu s potrebama sustava i vašim sposobnostima."



Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 18. naraštajem u ožujku 2017. godine, obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 6252 ročnika, od čega 647 žena.


Klikini na video

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Temeljna i specijalistička obuka traje osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci.



Nakon uspješno završenog  programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Fotogaleriju prisege 19. naraštaja ročnika pogledajte ovdje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI