U 19. naraštaju ročnika nalaze se 94 žene, što čini čak 25 % od ukupnog broja ročnika

Prisega 19. naraštaja ročnika
(FOTO: M.B.)

17.06.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 17482

Pripadnici 19. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 397, danas, u subotu 17. lipnja 2017., u vojarni "123. Brigade HV-a" u Požegi položili su prisegu domovini.



U 19. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju nalaze se 94 žene, što čini čak oko 25% od njihovog ukupnog broja.





Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izlasnik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, gradonačelnik Požege Drako Puljašić, dožupan Požeško-slavonske županije Željko Jakopović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i brojni vojni civilni gosti te članovi obitelji i prijatelji dragovoljnih ročnika.





Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj svečanoj prigodi istaknuo je: "Ponosan sam kad vidim ovu mladost, ovu novu snagu. Kad vidim čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti prenositi onaj pobjednički duh, domoljublje i sve one vrijednosti ugrađene u stvaranje i razvoj ponosne i časne Hrvatske vojske".

Ministar je također spomenuo i ključne projekte Ministarstva obrane koji su posvećeni hrvatskim vojnicima. "Ministarstvo obrane radi na poboljšanju uvjeta života i rada naših pripadnika. Vraćamo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče - mjesta gdje je i tradicionalno bila prisutna i gdje je uvijek bila povezana sa svojim narodom.



Sve to bit će u funkciji povećanja sigurnosti i zaštite naših građana i boljih uvjeta života i rada za naše vojnike", rekao je ministar Krstičević.



Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju rekao je: "Dragovoljno vojno osposobljavanje uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje novim iskustvima. Svima koji se za to odluče Oružane snage Republike Hrvatske omogućit će daljnje obučavanje, školovanje i usavršavanje, u skladu s potrebama sustava i vašim sposobnostima."



Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 18. naraštajem u ožujku 2017. godine, obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 6252 ročnika, od čega 647 žena.


Klikini na video

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Temeljna i specijalistička obuka traje osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci.



Nakon uspješno završenog  programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Fotogaleriju prisege 19. naraštaja ročnika pogledajte ovdje.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI