Učenici požeških katoličkih škola misom zahvalnicom završili školsku godinu

Te Deum Požega
(FOTO: Požeška biskupija)

15.06.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3558

Na završetku školske godine, 14. lipnja u požeškoj Katedrali sv. Terezije Avilske slavljena je sveta misa zahvalnica za sve učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Misu je predvodio Josip Krpeljević, generalni vikar, a s njime su koncelebrirali: Karlo Prpić, rektor požeškog Kolegija te Marijan Pavelić i Krunoslav Siroglavić, vjeroučitelji u spomenutim školama. Uvodeći u misno slavlje generalni vikar je podsjetio nazočne učenike i djelatnike požeških katoličkih škola da riječ »euharistija«, kojom često nazivamo svetu misu, upravo znači »zahvaljivanje« te ih potaknuo da u svojim srcima stvore raspoloženje zahvalnosti Bogu i svima onima koji su im tijekom ove školske godine bili dobri.

U homiliji je - na temelju evanđeoskog ulomka, u kojem Isus autoritetom božanskog Učitelja potiče ljude da jedni druge poučavaju Božjim zapovijedima i u njima ih utvrđuju - ustvrdio kako nijedan čovjek ne može samome sebi dati sposobnost poučavanja, nego da je prima kao nezasluženi dar od drugih ljudi, a u konačnici od Boga. Naglasivši da je Bog u nas ljude usadio potrebu da jedni na druge prenosimo znanja i vještine, pozvao je učenike da danas zahvale ponajprije Bogu, a onda i svojim profesorima, nastavnici i odgojiteljima za primljena dobročinstva tijekom ove školske godine, a njihove nastavnike, profesore i odgojitelje potaknuo je da i nadalje nesebično poučavaju mlade naraštaje ne samo školskom znanju, nego da ih odgajaju u evanđeoskoj mudrosti života. Na koncu misnog slavlja svi su sudionici zajedno izmolili molitvu Trećega biskupijskog euharistijskog kongresa i otpjevali himan »Tebe Boga hvalimo«. Generalni vikar Krpeljević zahvalio je svim sudionicima slavlja za njihovu molitvu i pjesmu, osobito zboru Katoličke osnovne škola, koji je pod vodstvom učiteljice Ljube Šolić predvodio pjevanje. Pozvao ih je da sutradan ponovno dođu u Katedralu na misno slavlje svetkovine Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, i sudjeluju u tijelovskoj procesiji. Poručio je učenicima da na uspjehe koje su postigli ove školske godine budu ponosni, a da neuspjehe što prije zaborave te im poželio duge, tople i blagoslovljene ljetne praznike.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI