Snjeguljica je imala sedam patuljaka a Požega ima sedam kandidata za gradonačelnika

Kandidati za gradonačelnika i Gradsko vijeće nakon objave pravovaljanosti kandidature
(FOTO: A.M.)

05.05.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 14637

Naime, do sada je poznato da ima sedam smrtnih grijeha, daje Snjeguljica bila u društvu sa sedam patuljaka, a od danas je poznato daPožega ima sedam kandidata za gradonačelnika.

Noćas u 24 sata izborno povjerenstvo zatvorilo je svojavrata i nakon analize pristiglih kandidatura za gradonačelnike, načelnike,župana, gradska i općinska vijeća te županijsku skupštinu utvrdili supravovaljanost svih podnesenih kandidatura.

Najveća gužva stvorila se u gradu Požegi gdje se zagradonačelnika kandidiralo sedam kandidata. Izbornom povjerenstvu grada Požegepristigle su tako kandidature:


- Zdravka Ronka (SDP)
- Darka Puljašića (HDZ-HSU)
- Sandre Janeš Josipović (ŽIVI ZID)
- Predraga Livaka (HSS, HNS, HL-Stranke rada)
- Dražena Pekčeca ("nezavisni")
- Mire Rašića ("nezavisni")
- Silvija Tomaševića (nezavisni)


S obzirom na broj kandidata Požega bi se, s velikomvjerojatnošću, mogla naći u drugom krugu lokalnih izbora. Iako je ustavno pravobirati i biti biran, neki očito nemaju političke mudrosti i zrelosti ili seprecjenjuju kao kapaciteti za tu odgovornu funkciju, možda se nadaju da će imliste dobiti koji glas više tako što su istaknuli i kandidaturu zagradonačelnika.

Bolji poznavatelji političke situacije u gradu, uzimajući uobzir pedigre kandidata, stranačku infrastrukturu te javno mijenje, predviđajuda će se u drugom krugu za gradonačelnika sučeliti HDZ-ov Darko Puljašić iSDP-ov Zdravko Ronko pa time jedan od njih i postati novi gradonačelnik.

Dosadašnji gradonačelnici su u Gradskom vijeću imali većinušto ih nije sprječavalo da ponekad donose i loše odluke za našu zajednicu, ičesto se gradonačelnik percipirao kao da je on nadređen Gradskom vijeću a neobrnuto. No poslije predstojećih izbora situacija bi u mnogome mogla bitidrugačija jer nitko od ponuđenih vjerojatno neće na jednostavan način osigurati11 ruku podrške, tako da nas konačno čeka prava demokracija.

Kad su u pitanju liste za Gradsko vijeće Grada Požege, imaih čak devet:
Lista HDZ-HSU, SDP, HSS-HNS-HL, HDSSB-HSP-AS, ŽIVI ZID, MiroRašić, Dražen Pekčec, "Za bolje sutra" Ivan Vlahović i ona Silvia Tomaševića.

Politička zbivanja na nacionalnom nivou nikako ne idu uprilog velikim strankama što bi se moglo preslikati na lokalnu razinu.

Lokalni HDZ je proteklih mjeseci pretrpio velikeunutarstranačke potrese u sukobima oko novog kandidata za gradonačelnika Požegetako da se tlo počelo tresti i u Pleternici, čemu svjedoči pridavanje velikepažnje kandidaturi prof. Hrvoja Galića na Kalićevoj listi "Za bolje sutra",koji je po anketama poravnat s HDZ-ovom gradonačelnicom Antonijom Jozić. SDP jetakođer nagrižen dvojim unutarstranačkim izborima no političko iskustvo "starogmačka" Zdravka Ronka nije za podcijeniti.

Fotelja je postala neudobna i požeško-slavonskom županu AlojzuTomaševiću kojemu, kako doznajemo, velik broj HDZ-ovih članova nije želio datipotpis potpore novoj kandidaturi, pa ga je navodno spašavala požeška ekipa. Uprilog mu ne ide ni sinova nezavisna kandidatura za gradonačelnika Požege, jerako ne može držati kontrolu u obitelji, kako će u županiji.

Kandidati za župana bit će:

- HDZ-HSS-HSU-HDSSB-HSLS, Alojz Tomašević
- SDP, Željko Samaržija
- NL "Za bolje sutra", Željko Kalić
- ŽIVI ZID, Vladimir Milković.

Ovih dana svjedočili smo velikim prevratima u političkim dogovorima,tko s kim, situacija se mijenjala iz sata u sat tako da je nemoguće prognoziratisam rezultat izbora.

MOST se, čini se, u slaganju lista potpuno izgubio tako daje uspio predati samo onu županijsku, sastavljenu od političkih animoziteta,što na kraju i ne mora biti potpuni promašaj jer su ponudili nova lica.

NL "Za bolje sutra" uspjela je okupiti popriličan broj ljudipa će pored HDZ-a i SDP-a biti najprisutnija u gradovima i općinama a mnogi čakpredviđaju Kalićevu pobjedu za župana, što bi moglo donijeti velike promjene udosadašnjoj političkoj garnituri.

Na županiji je prisutna i lista HSS-a čiji se predsjedniknalazi kao dožupan na onoj HDZ-a.

Osim navedenih, županiji se listom odlučio predstaviti i Miro Rašić.

Bilo kako bilo pričekat ćemo još dva tjedna i pratitisituaciju iz dana u dan te vas izvještavati o tijeku kampanje donoseći analizustvarnog stanja stvari.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI