Izložba nastavnih predmeta i pomagala Milosrdnih sestara sv. Križa

Izložba "Zvoniii"
(FOTO: 034 portal)

25.04.2017. | M.B.
Pregleda: 3307

Izložba pod nazivom "Zvoniiiii" otvara se 27. travnja u Gradskom muzeju Požega s početkom u 19:00 sati. Na izložbi će biti izloženi nastavni predmeti i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Izložba traje do 9. lipnja 2017. godine.



"Naše sestre su u Đakovo došle na poziv biskupa Štrosmajera još 1868. godine da počnu rad u školama te su 75 godina izuzetno dobro radile. Ja sam još 2014. dobila poziv da održim predavanje o njihovom radu te smo sve ovo vrijeme skupljale predmete jer nam je knjižnica uništena u ratovima. Tijekom svojih predavanja srela sam ravnatelja muzeja Đakovštine koji je i predložio da u muzeju pripremimo izložbu tih predmeta. Tako je 2015. godine bila prva izložba pripremljena u čast kapucinu ocu Teodoziju Fiorentiniju koji je i osnovao našu družbu jer je želio da se djevojčicama pruži adekvatno obrazovanje. Osim u Đakovu, izložba je bila i u Slavonskom Brodu te sam posebno sretna i ponosna što je ova izložba došla i u treći grad, Požegu", rekla je časna Marija Estera Radičević.


"Ovo nije izložba napravljena u onom smislu da putuje dalje, ali je toliko zanimljiva i lijepa da joj je doista suđeno da ide dalje. Ovom izložbom željeli smo obilježiti 155. obljetnicu dolaska časnih sestra sv. Vinka Paurskog koje su se također bavile istim poslom kao časne u Đakovu, no njihova pomagala nisu ostala na životu", dodala je za kraj ravnateljica Gradskog muzeja Maja Zebčević Matić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI