Stiže veliki pad temperatura, mraz, pljuskovi, grmljavina - u gorju je moguć i snijeg

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

16.04.2017. | M.M./index.hr
Pregleda: 16320

NASTAVLJA se vrlo nestabilno vrijeme. Na istoku zemlje uz promjenljivu naoblaku očekuje se mjestimice kiša, češće ujutro i prijepodne, ponajprije u Posavini. Zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura slična onoj u subotu, jutarnja između 9 i 11, a najviša dnevna od 16 do 19.

U središnjoj Hrvatskoj jutro uglavnom suho, ponegdje s maglom, a zatim promjenljiva naoblaka i mjestimice kiša, moguće i grmljavina. Vjetar ujutro slab, a sredinom dana zapuhat će do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, javlja HRT.

Pljuskovi, grmljavina, a možda i snijeg


Na zapadu zemlje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro u gorju ponegdje i uz mogućnost magle. Mjestimična kiša i grmljavina izglednija je poslijepodne i navečer kada uz pad temperature u višem gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Navečer bura u jačanju, osobito podno Velebita.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije kiša i pljuskovi bit će najčešći, a lokalno mogu biti i izraženiji. Nakon slabe do umjerene bure danju sjeverozapadnjak, a prema večeri ponovno bura.

Na jugu također vrlo nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno može pasti i obilnija oborina. Prijepodne će puhati umjereno i umjereno jako jugo, zatim istočnjak i bura.

Idući tjedan sve hladnije

Početkom idućeg tjedna nastavit će se vrlo promjenljivo vrijeme, a prema sredini tjedna bit će još svježije. U ponedjeljak će kiše biti uglavnom ujutro, i to češće u Dalmaciji. Obilniji pljuskovi ponovno se očekuju potkraj utorka i u noći na srijedu. U ponedjeljak će puhati umjerena bura i sjeverozapadnjak, zatim jugo koje će u utorak u Dalmaciji biti i jako, a na sjevernom će dijelu brzo ponovno okrenuti na buru, pa će sredina tjedna biti vrlo vjetrovita.

I na kopnu vrlo nestalno te prema sredini tjedna još hladnije. U ponedjeljak će biti duljih suhih razdoblja, a jači pljuskovi mogući su u unutrašnjosti Dalmacije. U utorak i srijedu više se oborina očekuje južnije od Save, pri čemu će u gorju kiša prijeći u susnježicu i snijeg te u višim predjelima može nastati i tanji snježni pokrivač.

Uz pad temperature, treba upozoriti na mogućnost mraza u gorju već od ponedjeljka, a sredinom tjedna bit će i vrlo vjetrovito.

Repriza zimskog udara iz travnja 2016. godine?

Sve je izvjesnije da će dugotrajno razdoblje iznadprosječno toplog i uglavnom suhog vremena biti prekinuto slijedećeg tjedna. Nestabilno i promjenjivo  vrijeme nas u većini krajeva očekuje već tijekom subote i nedjelje, a ponedjeljak će donijeti prolazno smirivanje vremena. Potom se u utorak i srijedu očekuje izraženiji prodor hladnog zraka uz stvaranje ciklone koja bi trebala donijeti oborine posvuda. U gorskim krajevima se očekuje i snijeg, piše Crometeo.

Prognoza količine snijega i visine snježne granice će biti preciznija kako se termin promjene bude približavao, ali je zahlađenje uz sjeverne vjetrove i buru na Jadranu gotovo sigurno. Najveću opasnost za poljoprivredne kulture i već uznapredovanu vegetaciju predstavljaju niske noćne i jutarnje temperature odnosno mraz koji je izgledan nakon odmicanja ciklone.

Iako preostaju još tri dana do spomenutog prodora, pa su promjene moguće, velika je vjerojatnost da bi se mogao dogoditi sličan scenarij kao i prošle godine.

Naime, nakon iznadprosječne topline u prve dvije dekade travnja 2016., posljednja dekada travnja donijela je vrlo promjenjivo vrijeme uz izraženiju zimsku epizodu. Bilo je i mraza koji je nanio dosta štete poljoprivrednim kulturama u dijelu unutrašnjosti.

Izvor: index.hr




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI