Superman iz Jakšića pomaže studentima

Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić
(FOTO: Lidija Galić)

13.04.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 11725

Iako vas naslov možda asocira na filmskog junaka kojega ste gledali na malim ekranima i filmskim platnima, ovdje svakako nije o njemu riječ. U ovom članku riječ je o čovjeku koji je po svome vlastitom mišljenju daleko ispred Supermana, čiji nezasitni ego ne može nahraniti ni čitava vojska podanika i koji je strah i trepet istomišljenika, ali i nekolicine neistomišljenika. Upućeniji u situaciju shvatili su da je riječ ni manje ni više nego o (nad)načelniku Općine Jakšić, gospodinu Ivici Kovačeviću.

Dok nam po Hrvatskom saboru sjede nepismeni, polupismeni, ljudi sa sumnjivim porijeklom diploma ili pak plagijatori, oni koji se žele oduprijeti i ne biti kao navedeni, naišli su na nerazumijevanje Općinskog načelnika.

Kao što i svaka donekle osviještena vlast, bilo državna ili općinska ulaže u obrazovanje mladih, podupire profesionalni razvoj svojih žitelja i nadgleda razvoj situacije po pitanju mladih tako isto čini i Općina Jakšić, doduše ne onako kako bi trebalo.


Svjedoci smo da nekolicina općina u našoj Županiji stipendira svoje studente, svaka onoliko koliko proračun i situacija dozvoljavaju, nemali broj je onih općina koji svakog svog redovnog studenta novčano potpomažu, neovisno o prosjeku ocjena i ekonomskoj situaciji što je za svaku pohvalu.


Tako je Općina Jakšić prije dvije godine krenula dodjeljivati 10 stipendija u iznosu od 500 kuna studentima sa svog područja. Prva od grešaka je bila neinformiranje studenata o navedenoj odluci pa su se stipendije dodjeljivale svakome tko se prijavio pa tako i studentima privatnih fakulteta. Prošle godine situacija se znatno promijenila jer se pročulo među studentima o dodjeljivanju stipendija. Tako se prijavilo nevjerojatno puno studenata, broj prijavljenih popeo se na nezamislivih 23 studenata ( Općina Velika i sl. stipendiraju preko 50 svojih studenata).

Pošto proračun jednostavno nije mogao podnijeti tu magičnu brojku od 23 mladih stipendista, moralo se opet srezati na 10 studenata. Način i kriteriji po kojima su se stipendije dodjeljivale nisu ni dan danas poznati. U prvom krugu je dodijeljeno 7 stipendija, ostali nisu navodno imali ispravnu dokumentaciju. Nakon određenog vremena i raspisivanja drugog kruga natječaja pod velom tajnosti dodijeljene su preostale tri stipendije, korisnici su bili oni kojima je pomoć najpotrebnija, djeca jakšićkih poduzetnika. Ostalim studentima preostalo je samo žaliti se na takvu nepravednu odluku i pripremiti se na duži boravak u mjestu studiranja zbog nedovoljnih financijskih sredstava da si plate kartu kako bi vidjeli svoju obitelj.

Iako gospodin Kovačević misli da je njegov čin plemenit jer je podijelio 10 stipendija, trebao bi ipak znati da je više onih koji su ostali bez skripti, dolazaka kući i ostalih stvari koje bi si mogli priuštiti sa "studentski velikih 500 kuna" koje su nepravedno dodijeljene drugima.

Nadajmo se samo da je protekla godina bila zadnja u kojoj je gospodin Kovačević odlučivao o izrečenom problemu i da će na njegovo mjesto doći netko tko će ipak pronaći sredstva da po uzoru na ostale općine potpomogne sve svoje studente ili pak da javno obznani kriterije dodjeljivanja stipendija. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI