Tržište soje raste velikim stopama !!

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

09.04.2017. | M.M./agroklub.com
Pregleda: 4584

Soja doživljava ekspanziju na našim poljima, a s obzirom na koristi, prihvaća ju sve veći broj ratara. Cijena joj je stabilna, što znači da s rastom proizvodnje paralelno raste i potražnja za ovom vrijednom uljaricom. Važna je i njena uloga u plodoredu, što pridonosi da svake godine nalazi put do novih proizvođača.

Globalno tržište soje procjenjuje se na 340 milijuna tona godišnje proizvodnje, a u njoj dominiraju zemlje američkih kontinenata. Diljem globusa se pod sojom ove godine očekuje 121 milijun hektara površina.

SAD su najveći proizvođač soje sa 34% tržišta ili 117 milijuna tona na godinu. Na ovoj ljestvici slijedi Brazil sa 31% tržišta ili 108 milijuna tona, pa još jedna južnoamerička velesila - Argentina sa 16% udjela odnosno 55 milijuna tona proizvedene soje na godinu. Ove tri zemlje drže zajedno više od 80% svjetske proizvodnje ove uljarice.


Kina je četvrta u poretku sa 12,9 milijuna tona, a Indija na petom mjestu sa 11,5 milijuna tona soje godišnje proizvodnje.


Interes za sojom jako je porastao u našim krajevima jer je Europa do 2012. godine uvozila 97 posto svojih potreba za sojom s tržišta SAD-a, Argentine i Brazila na kojima se najčešće radi o GMO soji. Europski kupci sada traže nonGMO soju i to utječe na razvoj tržišta.

Soja ekspandira u regiji

Podaci DSZ-a govore da se soja na području Hrvatske uzgaja na gotovo 90.000 hektara, s ukupnim prinosom do 200.000 tona. Podaci USDA procjenjuju da će ovogodišnja proizvodnja u Srbiji biti na razini od 550.000 tona na 220.000 hektara površine. Ove godine u BiH očekuju zasijanu soju do 10.000 hektara.

Svjetski rekord 11,5 tona po hektaru

Prinosi soje u našim krajevima variraju od 2 do 5 tona po hektaru, u zavisnosti o kvaliteti tla i proizvodnim mjerama.

Svjetski rekord u proizvodnji soje po hektaru postavio je prošle sezone amerikanac Randy Dowdy (Georgia) sa rezultatom od 11,5 tona zrna na hektaru. Rekord je srušio koristeći različite tehnologije zaštite, gnojidbe i navodnjavanja, a u sjetvi je koristio sadni materijal USG 74A74RS tvrtke UniSouth Genetics. Isti je farmer prethodnih godina rušio i rekorde u prinosu kukuruza.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI