Poljoprivredna škola Požega najavljuje velike projekte, nova zanimanja i povratak stočarstva na ¨Ratarnicu¨

Poljoprivredno - prehrambena škola Požega
(FOTO: M.M.)

04.04.2017. | M.M.
Pregleda: 15633

Poljoprivredno prehrambena škola Požega jučer je obilježila 131. godinu postojanja, odnosno "Dan Ratarnice".

Za razliku o prošle godine kada se na veliko slavilo na poljoprivrednoj školi, ove godine je taj dan obilježen u skromnosti učenika, profesora i tamburaškog sastava škole s lajk motivom Miroslava Kraljevića pošto je mu je stric bio ravnatelj Poljoprivredne škole, a mladi slikar je dolazio na Ratarnicu slikati prirodu, životinje i ostalo.





"Budući da je "Kraljevska zemaljska Ratarnica" počela s radom 1. travnja 1885. godine mi taj datum smatramo rođendanom naše škole. Ove godine smo to zamislili tako da smo pripremili jednu radijsku emisiju o školi u kojoj nam je ravnateljica govorila o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti škole.


Nakon toga smo htjeli malo istaknuti našeg požeškog slikara Miroslava Kraljevića koji ima određenih veza s našom školom. Naime, on je 1911. godine na Ratarnici naslikao čuvene dvije slike "Pastuha Osmana" i "Bika Bimbu" što se smatra samim vrhom hrvatskog slikarskog animalizma.



U njegovu čast učenici lidrano grupe Nikola Budić i Ana Ilijaš odjenuli su se u Miroslava Kraljevića i njegovu nećakinju te se prošetali školom.

Škola ima svoj izvanredni tamburaški sastav pod vodstvom profesora Igora Begića te su održali svoj mali koncert za sve učenike i profesore poljoprivredne škole." - rekla nam je profesorica Hrvatskog jezika na poljoprivrednoj školi Ivanka Kanđera









Ove godine kao poklon povodom 131. godine osnutka škole profesorica Ivanka i učenici koji su u Novinarskoj družini bili su na državnom susretu Lidrano koji su i pripremili jučerašnju radijsku emisiju o školi, a do sada su osam puta bili na državnim natjecanjima s radijskim emisijama.

"Nagrada je što smo uopće bili na natjecanju jer je konkurencija vrlo jaka. Ove godine u našoj su konkurenciji bile uglavnom gimnazije, a od dvadesetak poslanih emisija Državnom povjerenstvu bilo je pozvano sedam i mi smo bili među tih sedam.

Za nas je to veliki uspjeh i najveća nagrada što smo mi bili pozvani u takvoj jednoj jakoj konkurenciji kako bi se predstavili sa svojom radijskom emisijom." - dodala je profesorica Ivanka

Emisija je bila na temu Domovinskog rata odnosno razgovarali su s bivšim braniteljem, članom postrojbe Tigrovi te je razgovor vođen vrlo spontano što je ubiti i oduševilo povjerenstvo.

Uz ovako skromnu proslavu postojanja Poljoprivredno prehrambene škole ravnateljica Grgić nam se pohvalila budućim planovima i nekim jako bitnim projektima ne samo za školu već i za županiju.

"Evo mi već par godina radimo na pripremi dokumentacije za projekt "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani." Ovaj projekt bi se sastojao od osam projekata, a najvažniji od toga je rekonstrukcija škole s novim praktikumima i još dva nova laboratorija uz postojeći kemijski i mikrobiološki planira se analitički laboratorij i laboratorij za analizu tla." - rekla je ravnateljica Marija Grgić




Škola planira uvesti novi praktikum na školskom gospodarstvu, podići novi voćni nasada i najveći dio toga je izgradnja Farme odnosno vratiti stočarstvo školi te su u fazi dobivanja građevinskih dozvola.

Što se tiče učenika ove godine škola predlaže i nada se da će upisati zanimanje Voćar, vinogradar, vinar koje je škola nekada imala te se s vremena izgubilo jer nije bilo zainteresiranih učenika. Sada ga vraćaju nazad ne samo zbog škole već i zbog poljoprivrednih potpora mladim poljoprivrednicima, a od prošle godine imaju i novo zanimanje to je pomoćni pekar.

"Znamo da je djece sve manje ali mi smo uspjeli oformiti deset zanimanja u šest razrednih odjela i mislim da što se tiče brojnosti razrednih odjela nikada nismo imali više. Nadamo se da će nam eksperimentalni programi dobiti dozvole tako da bi od iduće godine onda bio agrotehničar i prehrambeni tehničar u novim programima, novim kurikulumima, moderniji i s puno više vježbi praktične nastave.

Škola trenutno broji 350 učenika, unazad četiri godine izgubili smo 200 učenika, ali još uvijek držimo razredna odjeljenja na minimalnom broju odnosno 20 učenika na nivou cijele naše županije.







Nadamo se da ćemo ovim našim projektima i radom zainteresirati i privući učenike kako bi se razvijala poljoprivreda i gospodarstvo ne samo kod nas u županiji već i šire." - zaključila je ravnateljica Poljoprivredno – prehrambene škole Požega Marija Grgić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI