Najbolju sarmu napravio je KUD ¨Zavičajno društvo Rama¨ iz Pleternice

(Preuzeto od pozega.hr)
(FOTO: pozega.hr)

02.04.2017. | M.M.
Pregleda: 13938

 Svi koji vole kuhati ali i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola danas su u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska održali natjecanje u 4. tradicionalnoj gastro manifestaciji "Sarmijadi" u Požegi.

Tjednik Kronika požeško – slavonski osim "Sarmijade" organizator je još sedam različitih etno i gastro manifestacija uz veliku podršku od Županije, Grada Požege i ostalih gradova lokalne sredine.





Tradicionalna 4. "Sarmijada" danas je okupila puno kuhara odnosno natjecatelja za najbolju sarmu iz tri slavonske županije; osječko – baranjske, brodsko – posavske i požeško – slavonske županije.





"Imamo pobjednike sa Sarmijade iz Osijeka, Donjeg Miholjca i prošlotjedne pobjednike iz Nove Gradiške. Ukupno imamo 11 kulturno umjetničkih društava i nešto pojedinačnih.

Ovdje imamo jedan zaista lijep zbir svih vrsta sarme jer obično kada se kaže sarma misli se na jedno ali to nije tako jer sarma je u različitim nijansama odnosno desetak pa i više vrsta sarme.

Uz izbor najbolje sarme imali smo i izbor najbolje uređenog stola gdje su natjecatelji urediti svoj stol u jedno od običaja dali povodom Uskrsa, Božića, Korizme, Vjenčanja ili nešto drugo te je komisija takve stolove posebno ocjenjivala i ocjenjivala se domaćica koja je najbolje prezentirala sarmu kako ju je napravila." - rekao nam je organizator Vladimir Protić




Nagrade pobjednicima su podijelili župan požeško – slavonski Alojz Tomašević, dožupan Ferdinand Troha, dogradonačelnik Mario Pilon te dogradonačelnik i kandidat na predstojećim izborima za gradonačelnika Grada Požege Darko Puljašić.




"Ono što Slavonija ima, Slavonija mora predstaviti, a to je sarma - kraljica stola. Slavonija je lijepa, bogata i mi jednostavno uživamo u toj hrani toliko da smo uspjeli uvjeriti sve ostale koliko ovdje ima dobrih ljudi, dobre hrane i dobrog vina. Unatoč tome čestitam organizatoru i smatram da je ovo pravi put da Grad Požega i požeško – slavonska županija predstave sebe i kroz ovaj gastronomski oblik, a to je sarma gdje stvarno Hrvatska i šire imaju što vidjeti." - rekao je dogradonačelnik Darko Puljašić




"Četiri godine za redom imamo priliku da se pokaže i prikaže jedno bogatstvo ne samo kulture i tradicije. Možda, kažu neke knjige da i sarma nije baš naš autohtoni proizvod ali je sigurno najbolji proizvod i najbolja sarma koja se kuha, kuha se u Slavoniji." - rekao je župan Alojz Tomašević




Ocjenjivačka komisija je ocijenila da je najljepše uređen stol od KUDA "Bektež" iz Bekteža, najbolja domaćica koja je najbolje prezentirala sarmu je Ljiljana Banožić iz zajednice žena HDSSB-a, za najbolju sarmu treće mjesto je osvojio Valpovački kotlić, drugo mjesto KUD "Mala" iz Nove Gradiške i prvo mjesto KUD "Zavičajno društvo Rama" iz Pleternice.
















"Budući da se nalazimo u vrijeme korizme i u to vrijeme korizme osim ostalih posnih jela spremala se i posna sarma. Ovoga puta nam je bio cilj da vratimo stara jela ali uz sarmu smo imali gnječeni grah i juhu kiselicu koja je obično bila doručak kod naših domaćina." - rekli su iz KUD-a "Bektež"




"Sarmu smo motali u domaći kupus kojeg smo mi žene same sadile, kiselile i pripremile ne samo za ovaj događaj. Sarmu smo pravili s mljevenim miješanim mesom svinjetine i govedine s dodatkom bijelog i crvenog luka, bibera u zrnu, lovorovog lista, soli, vegete i kuhali smo ju na šporetu na drva." - rekla je Liljana Banožić iz zajednice žena HDSSB-a




Sponzori 4. Tradicionalne "Sarmijade" su Grad Požega, požeško – slavonska županija, Turistička zajednica Grada Požege i A.C. Radić koji je i glavni sponzor s nagradom za najbolju sarmu u iznosu od 1000 kuna.

Pobjednici KUD-a "Zavičajno društvo Rama" iz Pleternice su rekli kako je sarma porijeklom iz Turske, u Bosni i Hercegovini su ju franjevci ukrali od Turaka na način kako su stalno kukali i prikazivali se kao sirotinja te su jeli kupus, kupus i kupus dok netko nije stavio i mesa unutra, ali poslije su ju Ramci donijeli u Slavoniju.




Na kraju organizator se zahvalio svima te rekao kako su zadovoljni odazivom jer sada, za razliku od prve "Sarmijade" natjecatelji se odazivaju i iz drugih mjesta, a ne samo iz Požeštine.

"Sada smo dobili natjecatelje od Pakraca, Nove Gradiške, Batrine pa sve do Valpova uz osam KUD-ova iz Požeštine, tako da se širi ta priča koju mi nastavljamo te će Tjednik Kronika požeško- slavonska organizirati i dalje ovakve i slične manifestacije."



















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI