Na Alzheimer cafe-u predstavljena knjiga i film o čovječnosti za vrijeme Domovinskog rata

Alzheimer cafe u Požegi
(FOTO: M.M.)

31.03.2017. | M.M.
Pregleda: 4465

Sinoć je u Vili Stanišić održan Alzheimer cafe kao uvod u 1. Regionalnu konferenciju o Alzheimerovoj demenciji koja se održava od 31.3 do 01.04.2017. godine u Požegi u Gospodarskoj Komori gdje su pokrovitelji Ministarstvo Zdravlja, županija požeško – slavonska , Dom zdravlja sa svojim Palijativnim timom, udruga "Lipa" i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest s predavačima koji su najbolji u Republici Hrvatskoj.

Na Alzheimer cafe-u prikazan je film o Domovinskom ratu s tematikom čovječnosti, spašavanja pacijenata psihijatrijske bolnice koja je najhumanija u Domovinskom ratu uz film je predstavljena knjiga "Pouke o čovječnosti" – spašavanje psihijatrijskih bolesnika u Domovinskom ratu , evakuacija psihijatrijskih bolesnika iz Pakračke bolnice"









"Alzheimer se do sada održao više od 50 puta u Hrvatskoj, počelo je u Zagrebu i do sada su manje-više sva mjesta imala Alzheimer cafe, ali ovaj Alzheimer je uvod za današnju i sutrašnju 1. Regionalnu konferenciju o Alzheimerovoj bolesti koja se održava u Požegi.

Imali smo dvije edukativne konferencije u Zagrebu i imali smo do sada osam kongresa o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem u Hrvatskoj počevši od 2004. godine. To je nešto što se zapravo širi u Hrvatskoj i to je jako dobro da se širi i podiže svijest o Alzheimerovoj bolesti. - rekao je Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica psihijatar u Klinici za psihijatar Vrapče, medicinski fakultet u Zagrebu.




"Mi smo prije četiri godine kroz edukaciju na Medicinskom fakultetu upoznali se s Palijativnom skrbi i s profesorom Mimicom te s radom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja je usko vezana uz palijativnu skrb i tako su krenule aktivnosti.

Naša županija je odlično prihvatila sve što smo mi predlagali prvenstveno od župana Tomaševića i gospodina Puljašića. Danas imamo dva mobilna tima u našoj županiji jedan u Požegi, a drugi u Pakracu. Prošle godine smo imali prvu konferenciju, a ove godine imamo i drugu i veselimo se učenju, edukaciji i napretku na ovom području i da naša županija postane jedno područje za prevenciju demencije." - rekla je Ljerka Pavković tajnica u Palijativnom timu "Lipa"




"Evo mi smo u Požegu doveli vrh Palijative u Hrvatskoj, moja kolegica Ljerka daje ideje, a ja ih zajedno sa ljudima iz Doma zdravlja i Palijativnog tima uobličavam, a u ministarstvu lobiramo zajedno." - rekao je ravnatelj Doma zdravlja i dogradonačelnik Darko Puljašić te citirao Majku Tereziju: " Ne možemo napraviti velike stvari, ali možemo puno malih s puno ljubavi."
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI