Sedam vrlo vjerojatnih kandidata za gradonačelnika Požege

Kandidati za gradonačelnika Požege
(FOTO: 034 Portal)

15.03.2017. | Kolumnist M.N.
Pregleda: 19651

Za otprilike dva mjeseca imat ćemo lokalne izbore, a još službeno nije poznat nijedan kandidat. Međutim, o nekim ljudima se naveliko priča da bi se mogli kandidirati. Prema tim pričama ove godine bismo mogli imati čak 7 kandidata. Spominju se, kao potencijalni kandidati, često Vedran Neferović, Darko Puljašić, Zdravko Ronko, Nino Smolčić, Dražen Pekčec, Miro Rašić i Predrag Livak.


ZDRAVKO RONKO

SDP je kandidirao Zdravka Ronka, čovjeka koji je, uz Dražena Pekčeca, definitivno najduže u politici među svim kandidatima.


Tko god bio s druge strane, po sadašnjem rejtingu SDP-a, Ronko nema šanse. S obzirom na to da nema više ni državne službe za uhljebljivanje i potkupljivanje glasova, a onaj pošteni dio biračkog tijela je iznevjerio nizom afera i u najmanju ruku sumnjivih akcija, može očekivati potpuni debakl. SDP je njega nominirao samo zato što nema koga drugoga. Nema nikoga ispred Ronka, a to je rezultat svega što se radilo zadnjih 16 godina u lokalnom SDP-u. Stranka je u našoj županiji toliko uništena da u pola jedinica lokalne samouprave neće imati ni svoje kandidate. Od požeško-slavonskog SDP-a ostalo je jedno ime: Zdravko Ronko i njegova ostavština pustoši nakon 12 godina vladanja Požegom.


Ronko čeka da HDZ izađe sa svojim kandidatom, a u HDZ-u je situacija iznimno zamršena. Gradski odbor neće aktualnog gradonačelnika Vedrana Neferovića, nego želi kandidirati njegovog zamjenika Darka Puljašića. Neferović, pak, želi još jedan mandat i smatra da ga zaslužuje. Navodno ima i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na svojoj strani. Tko će prevagnuti? I ako HDZ kandidira Puljašića, hoće li se Neferović kandidirati s nezavisnom listom?


VEDRAN NEFEROVIĆ

Vedran Neferović je u ove četiri godine napravio neke stvari i to se mora priznati. Neke stvari baš i nisu bile dobre (kao npr. gubitak dječjeg odmarališta u Baškoj i zatvaranje za promet Trga sv. Terezije unatoč volji većine građana), a neke druge su za svaku pohvalu (uređenje Trga sv. Terezije, Rekreacije, bazena i sad radi na novom vrtiću). I za ove pozitivne stvari, projekte koji su gotovi, grad se morao zadužiti, a u isto vrijeme nije napravljen nikakav bitan pomak po pitanju privlačenja investitora i poboljšanja stanja za realni sektor.


DARKO PULJAŠIĆ

Njegov zamjenik Darko Puljašić može se smatrati "novim i neokaljanim" licem na sceni, no za sve projekte u zadnje 4 godine i zasluge i pokude pripadaju njemu baš kao Vedranu Neferoviću - jer mu je on bio zamjenik. HDZ je HDZ, stranka će vući poteze bez obzira kako se zvao njihov kandidat. Riječ je više o osobnoj borbi za vlast nego o nekakvim programskim razlikama.


NINO SMOLČIĆ

Nino Smolčić, neovisni kandidat, mogao bi se kandidirati. Iako nikada nije živio na račun države ili grada, nego u privatnom sektoru, njegova politička karijera ima konstantnu uzlaznu putanju. Ušao je u politiku prije 10 godina, postao predsjednik županijske organizacije HSLS-a. Prije 8 godina ulazi u gradsko vijeće u kojem iduće četiri godine iznimno radi. Bio je vrijeđan, davao hrpe prijedloga, ali nikad se niti o jednom prijedlogu nije moglo glasati jer je tako SDP-ova većina odlučila. Njegova borba se isplatila pa je prije 4 godine njegova nezavisna lista osvojila 2 mandata. Koliko će ove godine? Neki kažu da se malo "uljuljao" u sigurnost otkad je na mjestu predsjednika vijeća, ali Smolčić pokazuje da ne posustaje ni pred kim. Činjenice govore da, od kada Smolčić predsjedava Gradskim vijećem, kako se o svim prijedlozima raspravlja i da je održan rekordan broj sjednica pod njegovim predsjedanjem. Neki misle da ovaj put Smolčić ide po puno, puno više.


MIRO RAŠIĆ

Tu je i Miro Rašić, umirovljeni branitelj koji često priča o realnom sektoru dok živi na račun države. Rašić je bio dugogodišnji član HDZ-a pa je prešao u HDSSB. Nakon ulaska u vijeće na listi HDSSB-a ipak izlazi i iz ove stranke i postaje neovisan. Pridružuje se Smolčićevom klubu nezavisnih vijećnika, no ubrzo se i s njima sukobljava. Za ove izbore Rašić je najavio da će ići sa svojom nezavisnom listom, a da li će i biti tako budemo uskoro vidjeli. Možda je i bolje, nego ispred neke stranke jer u tom slučaju nećemo morati slušati kako se opet od nekoga razišao, ali nakon što mu osiguraju poziciju.


DRAŽEN PEKČEC

Dražen Pekčec je u nekim stvarima vrlo sličan Rašiću, prvenstveno kad je riječ o pljuvanju ekipe s kojom si prethodno stajao uz bok i teatralnom davanju ostavki. U politici je dugovječan kao i Ronko sa više od 20 godina i nikako nije novo lice, ali njegova politička putanja više je silazna nego uzlazna, no svojim kritikama svega i svačega pridobio je pažnju javnosti pa ostaje za vidjeti da li će to honorirati na predstojećim izborima. U Gradskom vijeću Grada Požege već je bio u tri mandata i nisu zabilježeni njegovi prijedlozi osim kritike. Od HSLS-a pa preko Smolčića do Oraha i Mosta pokušava si osigurati novi politički utjecaj. Preko MOST-a je na prošlim parlamentarnim izborima neuspješno pokušao ući u Sabor RH. Poznat je po prijavljivanju za navodne kriminalne radnje i podizanju medijske prašine oko stvari za koje se nakon svih mogućih istraga utvrdi da nije bilo nepravilnosti. Možda i najčudnija je njegova neumorna kritika uređenja Rekreacijskog centra u Požegi kojeg je u jednom trenutku nazvao ne samo diletantskim, nego i debilski izvedenim i ostaje nejasno čemu sve to kad su Požežani pokazali kako su zadovoljni uređenjem sportskog kompleksa koji je do nedavno bio iznimno zapušten. Možda je ipak onako prije bilo bolje?

Ali, medijska buka je ono što se računa.


PREDRAG LIVAK

Opet se spominje i Predrag Livak, HSS-ovac koji se redovito kandidira i redovito ne prelazi prag. Vjerojatno će se kandidirati i ove godine.

Hoće li biti još kandidata, vidjet ćemo. Očekujemo da će se do kraja mjeseca HDZ službeno izjasniti o svome kandidatu, a onda će znati i ostali.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI