Sahrana msgr. dr. Tomislava Ivančića

Shrana msgr. dr. Tomislava Ivančića
(FOTO: Požeška biskupija)

22.02.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 13202

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i profesor na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu msgr. dr. Tomislav Ivančić sahranjen je 20. veljače na zagrebačkom groblju Mirogoj. Ondje je u crkvi Krista Kralja za njega najprije služena misa zadušnica, koju je predvodio kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili: banjalučki biskup msgr. Franjo Komarica, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, krčki biskup u miru msgr. Valter Župan, vojni ordinarij u miru msgr. Juraj Jezerinac, sisački biskup msgr. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, zagrebački pomoćni biskup msgr. Ivan Šaško, v. d. dekana KBF-u Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendari Zbora prebendara Prvostolne crkve te mnogobrojni svećenici.



U homiliji je kardinal Bozanić govorio o otajstvenoj stvarnosti u koju se po smrti uputio svećenik Tomislav, ustvrdivši da dok »smrt na ovozemni tijek pokojnikova života stavlja zasun, oduzimajući mu riječ«, kršćanska nam »vjera daje riječ da svoga dosadašnjeg suputnika vidimo i vrednujemo drugačije i cjelovitije«. Potom je podsjetio na najznačajnije podatke iz pokojnikova života: od djetinjstva u rodnom Davoru, preko školovanja u Zagrebu i Rimu, do svećeničkog ređenja; od službe studentskog kapelana preko osnivanja i vođenja zajednice »Molitva i riječ« do utemeljenja Centra za duhovnu pomoć; od službe profesora i dekana na KBF-u, do službe rektora Sveučilišta u Zagrebu; od službe kanonika i arhiđakona, preko različitih službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, sve do članstva u Međunarodnoj teološkoj komisiji u Rimu. Sve te njegove mnogobrojne službe i inicijative kardinal Bozanić je sažeo riječima koje je pokojni Tomislav zapisao u svojoj oporuci: »Svemogućem Bogu se svidjelo stvoriti me i odrediti mi različite zadaće u Crkvi , Hrvatskoj i svijetu…Od malenih nogu sam ljubio svećenički poziv i težio da ne živim ja, nego Krist u meni. Sretan sam i zahvalan Bogu što sam mogao ostati vjeran temeljnoj zadaći života. zato mi je smrt samo dobitak«. Zahvalivši Bogu u ime Zagrebačke nadbiskupije i u svoje osobno ime, kardinal Bozanić je izrazio sućut pokojnikovoj rodbini, prijateljima i suradnicima, a osobito njegovu bratiću msgr. Antunu Škvorčeviću, požeškom biskupu, uputivši molitvu milosrdnom Bogu da svećeniku Tomislavu oprosti grijehe i podari zajedništvo blaženih. Na svršetku mise zadušnice uslijedile su oproštajne riječi. U ime zajednice Molitva i Riječ riječ zahvalnosti preminulom utemeljitelju zajednice uputio je Ivica Lulić. U ime profesora, studenata i djelatnika KBF-a Sveučilišta u Zagrebu govorio je v. d. dekana prof. dr. sc. Tonči Matulić. U ime Prvostolnog kaptola zagrebačkog, čijim je članom pokojnik postao 1983. Godine, oprostio se rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić.





Sprovodne obrede za preminulog profesora Ivančića predvodio je njegov bratić msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup. U svom oproštajnom govoru biskup Antun je podsjetio nazočne da ih je svećenik Tomislav Isusovim žarom sve nosio u srcu i radovao se svakome od njih. »Zamislite, sada nas on u tom istom svome žaru, obasjan slavom uskrslog Isusa, nosi u svom srcu u vječnosti«, rekao je biskup, ustvrdivši kako »ovaj rastanak, ovaj oproštaj, nije rastanak zauvijek, nego rastanak doskora; ovo je doviđenja u vječnosti«. Rekao je da se svojom zahvalom želi pridružiti kardinalu Bozaniću, i svima onima koji su izrekli svoju zahvalnost preminulom svećeniku Tomislavu za sve ono dobro što je živio, ali osobito za svećeničku žrtvu i ljubav, koju je u nas uložio. »Kad kažem: `u nas`, onda posebno mislim na mladu Požešku biskupiju, koju je svim srcem prigrlio, i kojoj je na različite načine služio« pojasnio je biskup, zahvalivši u ime rodbine preminuloga svećenika Tomislava svim nazočnima za sudjelovanjem na ovome slavlju oproštaja s njime. Zamolivši nazočne da mu dopuste izreći zahvalnost i u ime preminuloga svećenika Tomislava, biskup Antun je rekao da su svojim sudjelovanjem na ovoj svetoj misi i na ovom oproštaju posvjedočili koliko su mu blizu. »Ta blizina s njime postala je sada drugačija od one dok je tjelesno bio s nama. Ona je sada duhovno kvalitetnija, i ona će se uvijek ostvarivati i oživljavati u molitvi, koju ćemo zajedno s njime – on u vječnosti, a mi ovdje – upravljati k Bogu. Ostaje zajedništvo koje se sada duboko ostvaruje po vjeri u našim srcima, po našoj molitvi. U ime njegovo, još jedanput vam hvala«, rekao je biskup Antun i »na sve ono što je preminuli svećenik Tomislav posijao ovdje na zemlji, osobito u mnogim ljudskim srcima, zazvao Božji blagoslov, da to uz Božju pomoći raste na dobro Crkve i hrvatskog naroda«.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI