Poduzetnička zona Pakrac širi se i na treći inkubator, a Požega nema ni prvi

Poduzetnička zona Pakrac
(FOTO: pakrackilist.hr)

20.02.2017. | M.M/pakrackilist.hr
Pregleda: 5482

Posljednji Izvještaj o reviziji učinkovitosti osnivanja poduzetničkih zona Državnog ureda za reviziju iz 2014. godine otkrio je poprilično kaotično stanje u politici razvoja poduzetničkih zona.

Hrvatska na papiru ima predviđeno 1.308 zona kojima su osnivači gradovi, općine ili županije. U praksi se krajem 2013. godine poduzetnička aktivnost odvijala u 451 zoni, dakle samo u trećini njih, a u tim je zonama bilo zaposleno nešto manje od 70 tisuća ljudi, za razliku od planiranih 10.000 novozaposlenih godišnje. Do kraja 2013. godine u sve zone je investirano 3,37 milijardi kuna državnog novca. Od toga je 460 milijuna kuna investirano u 260 zona koje nisu u funkciji. Uludo potrošen novac jer su se zone proglašavale bez plana, programa i potrebe piše pakrackilist.hr

Zona male privrede, prva pakračka poduzetnička zona osnovana je 1999. godine temeljem Programa poticanja malog gospodarstva. Zona ukupne površine 5,4 ha, namijenjena za proizvodne i prerađivačke djelatnosti, u cijelosti je bila u vlasništvu Grada Pakraca koji je prodavao oformljene parcele po cijeni od prosječno 30 kn/m2. U toj cijeni je poduzetnik kroz godine dobio cjelokupnu poslovnu infrastrukturu: pristupnu cestu i interne prometnice unutar zone, angažiranu snagu električne energije, plin, vodovod i kanalizaciju, telefon, javnu rasvjetu, ogradu oko zone. Dodatno, svaki poduzetnik – investitor izgradnje proizvodnog pogona oslobođen je plaćanja komunalnog doprinosa te imao bezuvjetnu potpora od strane Poduzetničkog centra Pakrac.


Navedeno je rezultiralo činjenicom da u postojećim granicama obuhvata zone više nema raspoloživih parcela za prodaju. U zoni danas posluje devet proizvodnih subjekata od kojih tri u poduzetničkim inkubatorima s naglašenim tendencijama za izgradnjom svojih pogona unutar zone. Smještaj Poduzetničkog centra Pakrac s inkubatorima pokazao se kao dobitna kombinacija za razvoj pri čemu isti postaju baza za daljnje poslovanje unutar zone. Navedeni poslovni subjekti zapošljavaju 350 zaposlenika i većinom su izvozno orijentirani.




Moglo bi se zaključiti kako je pakračka poduzetnička zona iznimka koja potvrđuje pravilo iz gore spomenutog Izvještaja. Objektivnost ovdje nije upitna jer je proglašena najuspješnijom poduzetničkom zonom u RH 2011. godine od strane resornog ministarstva, a također je primjer koji slijede i gradovi iz okolice izgradnjom svojih zona i inkubatora ili danim povlasticama za poduzetnike.

S potpunom komunalnom opremljenošću zone i dva poduzetnička inkubatora, sljedeća faza je njeno proširenje sukladno ukazanim potrebama. Prvi korak u tom pravcu je napravljen kupnjom dijela zemljišta nekadašnjeg Papuka ukupne površine 18 tisuća kvadrata (prostor bivšeg autoservisa). Jedan dio prostora planiran je za treći inkubator, a ostali je na raspolaganju zainteresiranim poduzetnicima.

Grad Pakrac, u suradnji s PCP-om, priprema dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za izgradnju poduzetničkih zona koji bi trebao biti objavljen do kraja ovog kvartala, a koji će uključivati izgradnju komunalne infrastrukture, dok će sljedeći korak biti prijava na natječaj za izgradnju trećeg inkubatora.



Poučeni iskustvom, planiranje infrastrukture i svih drugih pojedinosti vezanih uz budući proizvodni prostor puno je kvalitetnije ukoliko su u samom procesu poznate specifične individualne potrebe poduzetnika za površinom, angažiranom snagom električne energije ili slično, odnosno ukoliko su poduzetnici – budući vlasnici proizvodnih pogona uključeni u planiranje konačnog izgleda i sadržaja zone zbog čega su vrata Gradske uprave Grada Pakraca i Poduzetničkog centra stalno otvorena za suradnju.

Ovakav način – proizašao iz uočene potrebe, razvijan sukladno usvojenom programu, uz financijsku pomoć s nacionalne razine ili iz EU fondova te poslovnu aktivnost poduzetnika garancija je učinkovitosti osnivanja i postojanja poduzetničke zone objašnjava pakrackilist.hr

Pitanje nam ostaje kada će se Požega s ovakvim projektima hvaliti !?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI