U PP Papuk prvi put zabilježena pojava orla krstaša

Orao krstaš
(FOTO: PP Papuk)

18.02.2017. | PP Papuk
Pregleda: 12600

Orao krstaš (Aquila heliaca) koji je na sjeveru Mađarske uhvaćen i kojemu je ugrađen GPS lokator boravio je i na području Parka Prirode Papuk.

Prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatske (2013), posljednji poznati par orla krstaša gnijezdio se krajem 20. st. kod Iloka, na obroncima Fruške gore (Mikuška i Mikuška 1994), no s početka 21. st. nema podataka o gniježđenju. Brojnost mu opada i na Fruškoj gori u Srbiji, te su početkom ovog stoljeća bila poznata još samo tri para (Puzović i Stefanović 2002). Jedan od njih gnijezdio se kod Molovina u neposrednoj blizini Iloka, te je dio njegova teritorija zahvaćao i Hrvatsku. Taj se par gnijezdio do 2001. (Puzović i Stefanović 2002), od kada na tom području gniježđenje više nije zabilježeno (N. Stojnić).

Orlu imena "Auki58" GPS lokator je ugrađen 30.06.2016. godine, a svi ljubitelji ptica mogu pratiti njegovo kretanje na linku: http://www.satellitetracking.eu/inds/view/270 .


Fotografija je snimljena u zapadnom dijelu Papuka u lovištu "Javornik".


izvor: www.pp-papuk.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI