Prijetnja hrvatskom vinogradarstvu

Predvanje o zlatnoj žutici vinove loze
(FOTO: Ps županija)

07.02.2017. | M.B./pszupanija.hr
Pregleda: 2714

U Županijskoj vijećnici jučer je održan stručni skup na temu bolesti vinove loze-zlatne žutice. Nazočne  vinogradare i vinare te predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave uvodno je pozdravio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nakon župana Tomaševića dr.sc Željko Budinšćak iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo održao je predavanje na temu kako prepoznati ovu bolest i na koji način se boriti protiv nje. Zlatna žutica vinove loze, poznata i pod francuskim nazivom Flavescence doree, smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Jedan od osnovnih razloga za ovu tvrdnju je taj da se u vinogradima u kojima se pojavi brzo širi i vrlo brzo poprima razmjere epidemije, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu). Zlatna žutica karantenska je bolest čije je širenje u Hrvatskoj potrebno spriječiti. Pojava te bolesti za sada je ograničena samo na pojedina vinogorja.

Do ove godine zlatna žutica  nađena je u vinogradima u Vivodini, Križevcima, Vrbovcu, Svetoj Nedjelji i Jagnjić Dolu, Dugom Selu, Kloštar Ivaniću, Novom Marofu, Železnoj Gori, Iloku te u Istri. Bolest još uvijek nije zabilježena na području Požeško-slavonske županije stoga je vrlo bitno djelovati preventivnim prskanjem vinograda.Voditeljica županijske Savjetodavne službe Đurđica Kšenek istaknula je kako najveći problem stvaraju zapušteni vinogradi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI