¨Grad je najživahniji ljeti, a Ljubljančani su ljubazni i gostoljubivi¨

Studiranje u Ljubljani
(FOTO: Privatna kolekcija)

04.02.2017. | A.I./M.B.
Pregleda: 4626

Tina trenutno živi, radi i studira u Ljubljani u Sloveniji, a inače je porijeklom iz Požege. No, život ju je odveo u susjednu nam državu Sloveniju. Odlučila je ukratko podjeliti svoje dosadašnje iskustvo i njoj prelijepu Ljubljanu.

"Ljubljana je grad s bogatom povijesti, a poznata je još iz vremena rimskoga carstva. Unatoč urbanizaciji u starom centru grada su još uvijek očuvane barokne i secesijske građevine. Zbog svoje bogate povijesti i iznimne ljepote je poznato turističko mjesto. Posebno zanimljiv stari dio grada je dio kroz koji protječe rijeka Ljubljanica" – priča Tina.

Prešernov trg, Tromostovje, Mestna Hiša, Zmajski most mjesta su koja su ostavila poseban utisak na Tinu i svakako srednjovjekovni Ljubljanski grad koji je izgrađen još u 15. Stoljeću, a s kojeg se pruža predivan pogled.





". Ja studiram na Fakulteti za upravo u Ljubljani. Sveučilište u Ljubljani je najveće slovensko sveučilište ustanovljeno 1919. godine. Poznato je po kvaliteti studija prirodnih i društvenih znanosti te tehnološkim studijima koji se odvijaju prema bolonjskom sustavu. Svake godine više tisuća stranih studenata dolazi studirati u ovaj prelijepi grad" – priča Tina.

" Prije nego se upišete na željeni studij morate proći kroz proceduru vrednovanja prethodne izobrazbe na Sveučilištu u Ljubljani. Studiranje u Ljubljani je zanimljivo,dostupan je veliki izbor i za svakoga se može naći ponešto. Predavanja su u većinskom dijelu na slovenskom jeziku, a pojedini programi na nekim fakultetima izvode se i na engleskom jeziku. Slovenski jezik nije teško naučiti, a i ako trebate pomoć možete se uključiti u tečaje slovenskoga jezika za strance u organizaciji studentskih zavoda ili različitih škola stranih jezika. Predavanja su zanimljiva i dinamična, mnogo domaćih i stranih stručnjaka iz prakse tijekom akademske godine gostuje na fakultetu tako da se može dosta toga naučiti. Timski rad je dosta važan i primjenjuje se i profesori potiču studente na kreativno razmišljanje, kritike i nove ideje. Općenito su profesori jako ljubazni, dostupni i uvijek pripravljeni pomagati. Također se mimo redovne nastave možete uključiti u različite studentske projekte i grupe te tako steći nova znanja, iskustva i prijatelje. Studentski život je zanimljiv i kroz cijelu godinu se nešto događa" – s oduševljenjem je ispričala Tina.



Oduševljena prirodom, povijesti i kulturom, te ljudima za koje kaže da su ljubazni i veseli Tini se zaista svidio život u Sloveniji.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI