Ivanjski rovaši dobit će ugodniji dom

Ivanjski rovaš
(FOTO: Arhiv PP Papuk)

18.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 5431

Na području Botaničkog rezervata „Turjak – Mališčak – Pliš – Lapjak“ u Parku prirode Papuk sutra će uklanjati samonikle crne borove kako bi ivanjskom rovašu omogućili kvalitetnije stanište.

Podsjetimo, ivanjskog rovaša u Papuku 2008. godine pronašla je skupina mladih mađarskih biologa Akademije znanosti i Prirodoslovnog muzeja Sveučilišta iz Budimpešte. Radi se o iznimno ugroženoj vrsti, u Europi je gotovo nestao zbog uništavanja staništa, pošumljavanjem ili širenjem poljoprivrednoga zemljišta.

Osim na Papuku, ivanjski rovaš je zabilježen još samo na području Iloka, a postoji i stari zapis iz 1851. godine iz Donjeg Miholjca, koji danas još nije potvrđen.



Ivanjski rovaš (PP Papuk)


Ukupna dužina tijela, uključujući i rep, ivanjskom rovašu rijetko prelazi trinaest centimetara. Tijelo, bez glave i repa, dugo mu je tek od dva do dva i pol centimetra. Poseban je i po tomu što su mu noge paralelne s tijelom, a na očima mu nedostaju kapci. Gornja strana tijela mu je smeđa, a može biti i sivomaslinasta s metalnim sjajem, dok na bokovima ima tamnu prugu.

Istraživanje staništa proveli su stručnjaci iz Hrvatskog herpetološkog društva u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode. Nakon toga djelatnici Parka prirode Papuk dobili su točne pokazatelje rasprostranjenosti ove vrste na području Turjaka sa smjernicama za očuvanje i unaprjeđenje staništa. To uključuje kontrolirano uklanjanje samoniklih stabala crnog bora sa vršnog dijela Turjaka i Pliša koje izrazito negativno utječe na stanište koje preferira ivanjski rovaš, kažu u Parku prirode Papuk.

U akciju će biti uključeni JU PP Papuk, Državni zavod za zaštitu prirode, učenici Katoličke gimnazije s prof. Franom Barišićem te Hrvatske šume.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI