Lipik Glas otvara 30 novih radnih mjesta

Lipik Glas
(FOTO: Pakrački list)

02.02.2017. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 11434

U lipičkoj staklani tvrtke "Lipik glas" pri kraju je dovršetak investicijskog ciklusa započetog lani u ožujku vrijednog oko 3,6 milijuna eura kojim će ova tvornica dobiti oko 1500 četvornih metara posve novog proizvodnog prostora te novu proizvodnu tehnologiju koja će omogućiti povećanje produktivnosti uz  kvalitetniji i  jeftiniji proizvod, pri čemu će se i dalje najveći dio odnositi na proizvodnju kaljenih i laminiranih stakala za  auto industriju.

U temeljito građevinski rekonstruiranom prostoru, na mjestu nekadašnje hale auto stakala, jedna proizvodna linija je u potpunosti montirana i na njoj je započelo rezanje, brušenje i bušenje stakala potrebnih za izradu vjetrobranska stakla uz povećanje kapaciteta od 40 posto. Linija je kupljena prije osam mjeseci u Švicarskoj i na njoj je s probnim radom započelo i 10 novih zaposlenika. Početkom veljače očekuje se dovršetak i druge linije, takozvani "autoklab" koji će omogućiti lipičkoj staklani udvostručenje kapaciteta laminiranja uz podizanje kvalitete i spuštanje cijene koštanja u odnosu na staru. Također, očekuje se i završetak novog pogona takozvane "čiste sobe" čiji se početak probnog rada očekuje oko 20. veljače.

Posao za 30 radnika


Početkom proizvodnje na novim linijama očekuje se i dodatno zapošljavanje, pored ovih 10,  još 20-tak zaposlenika, tako da bi lipička staklana mogla do proljeća imati oko 200 zaposlenih, rekao nam je direktor Danijel Zadjelović.





Mada se kao problem ovog kraja često ističe nezaposlenost, zapošljavanje novih radnika pokazao se kao problem. Staklani su potrebi radnici solidne tehničke naobrazbe, najmanje srednje stručne spreme sa znanjem rada na takozvanim CNC uređajima. No, takvih radnika je na zavodu malo, pa se pokazuje kao problem izbora radne snage kojoj uz solidno tehničko predznanje i dobru volju treba oko 3 mjeseca za obuku, rekao nam je Zadjelović.

On kaže da sama izgradnja i montaža novih proizvodnih linija išla sporije od predviđene jer je bio problem što se osim renoviranja paralelno u istim prostorima, morala odvijati i proizvodnja. No, to razdoblje je ostalo sada iza njih i sada se mogu posvetiti proizvodnji. Unatoč tome lani je proizvodnja porasla i fizički i financijski te je ostvaren dohodak od oko 13 milijuna eura što ove godine planiraju povećati za još 10-tak posto.

Dva nova kupca

Osim novih proizvodnih linija na povećanje bi trebali utjecati i novi kupci. Stari iz domena autoindustrije su zadržani, ali će lipička staklana ove godine započeti suradnju i s dva nova. Tako će početi proizvodnja kompleta stakala za prvu ugradnju u automobile za londonsku taksi službu, te komplet stakala za novi Renaultov sportski automobil "Alpine" koji je nekada bio vrlo popularan, a čiju proizvodnju od ove godine francuski proizvođač planira obnoviti.

Investicijski ciklus u "Lipik glasu" planiraju nastaviti i ove godine u vrijednosti od oko milijun i pol eura pri čemu će najviše, oko 500.000 eura, biti utrošeno u kolovozu na temeljiti remont upravljačkog dijela peći za kaljenje stakla koja datira još iz 1987. godine, a koja kali staklo za daljnju obradu za autoindustriju što je oko 80 posto svih staklanskih proizvoda, pa je stoga izuzetno važan dio proizvodnje.

Unatoč ovim investicijama poslovanje staklane je financijski stabilno, ističe Zadjelović, i  u tom segmentu su vlasnici zadovoljni što potvrđuje da dobit reinvestiraju u Lipik osiguravajući tako dugoročno proizvodnju u njoj, pri čemu je vrlo bitno da se svake godine pojavljuju jedan do dva nova ozbiljna kupca. Jednako tako su i stabilne plaće i sva ostala materijalna prava. No, zbog investicijskog ciklusa do daljnjeg će plaće ostati na postojećoj razini.

Piše: Darko Baronica

izvor: www.pakrackilist.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI