¨Ta zemlja je za mene riječima neopisivo prekrasna, magično oduzima dah gdje god da sam se uputila¨

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

28.01.2017. | A.I./M.B.
Pregleda: 6584

Josipa Tonković ima 25 godina i diplomirana je učiteljica engleskog jezika. Zanimaju je razne stvari poput izrade aranžmana i dekoracija, čitanje knjiga, a kako kaže najveći hobi su joj putovanja i upoznavanje novih ljudi, običaja i kultura.



Putovanje do odredišta trajalo je čak 32 sata. Putovala je iz Zagreba avionom do Londona i uspjela malo obići i vidjeti grad prije leta za Singapur. Let iz Londona do Singapura bio je naporan, trajao je čak 14 sati." U Singapur smo stigli 40-ak minuta kasnije nego što je planirano zbog vjetra koji nas je usporio na putu. A još osjećam tu vrućinu i sparni zrak koji nas je pozdravio pri izlasku iz aviona tamo. Nakon sat vremena čekanja, slijedio je let do Pertha, konačnog odredišta. Kao što se i čini, bio je to vrlo naporan put, ali se svakako isplatilo" – dodaje Josipa.


" Perth, glavni grad Zapadne Australije smješten na mjestu spajanja rijeke Swan i južno zapadne obale oceana moje je odredište. Dva mjeseca, koliko sam sveukupno provela tamo, živjela sam u kući moje tetke, a ponekad bih odsjela i u kući mog bratića i njegove supruge. Prvi dojam –divljenje! Gdje sam to došla? U neki skroz novi svijet, drugačiji od našeg - onog tmurnog i tužnog zimskog ugođaja. Ta zemlja je za mene riječima neopisivo prekrasna, magično oduzima dah gdje god da sam se uputila. Najsuvremenija gradnja kuća, moderne i neobične zgrade, pješčane obale i tirkizno plava boja oceana, čarobni zalasci sunca. Sve je to očaralo moje oči i zadobilo moje divljenje, a čak se usudim reći i ljubav" – s oduševljenjem priča Josipa.




Ponajviše su je se dojmili ljudi. Kaže da su australci toliko ljubazni i gostoljubivi da su spremni osobno vas odvesti, pokazati vam i reći nešto o mjestu ili stvari za koju ste pitali. " Mislim da je to najveći ključ njihove uspješne ekonomije i turizma"- kaže Josipa.

"Što se hrane tiče, meni je dobro sjela, što je i pokazala vaga kad sam se vratila. Dosta je popularna brza hrana, što restorani poput McDonald`s-a tako i razna hrana "iz vrećice" . Za doručak najpopularniji i najomiljeniji je Weet-Bix, žitna pločica bogata vlaknima. Od poslastica svakako je od najcjenjenijih kolač Lamingtons, što su naši "Čupavci" i Mud cake, bombastično čokoladna ukusna torta. Australska kuhinja obiluje različitim specijalitetima od morskih plodova i morske ribe tako da podosta nalikuje našoj mediteranskoj kuhinji. I naravno, što su "Aussies" bez njihovog poznatog "barbecue" – barbecued snags" – priča Josipa.

Rottnest Island je mjesto koje je posebno oduševilo Josipu. U tom mjestu jedino prijevozno sredstvo je unajmljeni bicikl i mogućnost da se cijeli otok prijeđe u jednom danu, gdje po želji možete stati i u nekom od zaljeva se osvježiti kupanjem u prekrasnoj bistroj vodi, a uz to sresti jedine stalne stanovnike tog otoka – umiljate quokke. "Mogu reći da sam u ta dva mjeseca gotovo propješačila Perth i sve okolne gradiće, te pokušala vidjeti sve ono što Zapadna Australija nudi od svojih prirodnih ljepota! I zaista sam uživala u svakom novom iskustvu tamo"- priča Josipa.








" Rado bih se preselila tamo i započela novi život, karijeru, ali vrlo sam vezana za svoju obitelj koja je ovdje pa bi mi ta velika udaljenost od njih škodila. Obožavam se kupati, sunčati, upoznavati ljude, razgledavati znamenitosti, nacionalne parkove, vrtove...sve to sam pronašla tamo i nahranila svoju dušu, ali i svoj život jednim velikim i vrijednim iskustvom. A za sljedeći put imam novu želju – posjetiti Novi Zeland!" – poručila je za kraj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI