Intervju s ravnateljem požeškog HZJZ

Mato Matijević, ravnatelj požeškog HZJZ
(FOTO: 034 Portal)

16.01.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 8681

Porazgovarali smo s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Požegi, Matom Matijevićem i pitali ga o općenitom radu Zavoda, ciljevima, projektima, suradnji s drugim ustanovama te organiziranju raznih akcija.

Zavod za javno zdravstvo u Požegi je u 2016. godini obilježio 20 godina djelovanja. Budući da sve što nije zapisano ostavlja dojam nakon nekog vremena kao da se niti dogodilo nije, zbir ovih dvadeset godina rada Zavoda nalazi se u Monografiji 20 godina Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.




Ciljevi osnivanja Zavoda je omogućiti jasno i učinkovito prepoznavanje aktualnih javnozdravstvenih potreba stanovništva Požeško-slavonske županije u cjelini, ali i različitosti u potrebama između populacijskih podskupina. Dosizanje najviše razine zdravlja i prevencija bolesti. Provoditi mjere zdravstvene zaštite i promicanje zdravlja. Informiranje i edukacija stanovništva za uspostavu kontrole nad vlastitim zdravljem i njegovim odrednicama. Provedba edukacija i aktivnosti socijalne komunikacije u cilju promicanju uvjeta za zdrav život, zdrave stilove života, zdravo ponašanje i zdrav okoliš.


"Danas u Zavodu radi 38 djelatnika, od čega je najveći dio VSS. Zavod čine Služba za epidemiologiju, Služba za mikrobiologiji, Služba za školsku medicinu, Služba za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju i Služba za zajedničke poslove. Najvažnija djelatnost je praćenje pojavnosti zaraznih bolesti te sprječavanje njihovog širenja na području Požeško-slavonske županije sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Bavi se i zdravstvenim prosvjećivanjem pučanstva te održava tečajeve zdravstvenog odgoja. Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane i vode za ljudsku potrošnju i vode za kupanje, te mikrobiološke čistoće objekata koji posluju s hranom. Uzorkovanje i očitavanje peludi alergenih biljaka u zraku. Zdravstvenom zaštitom školske djece i mladeži za svaku osnovnu i srednju školu te fakultet. Provedbom zdravstvene statistike, poslovima promicanja zdravlja, Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Osmišljavanje, provođenje i evaluacija brojnih lokalni javnozdravstvenih intervencija i projekata", rekao je Mato Matijević, dr.med.vet. univ.mag.teriogenologije.



Zavod provodi 20-ak različitih projekata kojima je cilj prevencija i očuvanje zdravlja u skladu s nacionalnim i lokalnim potrebama, te sudjelovanje u međunarodnim projektima. Neki od projekata su:" Centar zdravlja"," Koliki ti je šećer"," Klub šetača"," Bolje spriječiti, nego liječiti", "Testiranje na droge", "Škola nepušenja", "Moja prva mamografija", "Organizirani prijevoz žena", "Pušenje odbaci, lovu nabaci", "Kreativni i neovisni", "Sportom protiv frke". Organiziranje i sudjelovanje u organizaciji stručnih i znanstvenih skupova te simpozija.

Zavod organizira javnozdravstvene akcije te obilježava značajne datume tijekom godine prema Kalendaru zdravlja. "Njegujemo višegodišnju uspješnu suradnju s Domom zdravlja, posebice patronažnim sestrama, Općom županijskom bolnicom Požega te Specijalno bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Surađujemo s odgojno-obrazovnim ustanovama, među kojima se ističe Srednja medicinska škola u Pakracu, Veleučilište u Požegi te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku. Surađujemo i s nizom udruga, kao što su: županijska Liga protiv raka i udruge koje okupljaju osobe oboljele od raka, udruga narodnog zdravlja "Andrija Štampar" te udruga "Zdrav život". Značajna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave i matičnom Županijom, te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Centrom za socijalnu skrb Požega te brojnim tvrtkama i pozvanim stručnjacima", govori ravnatelj Matijević.



Prema zadnjem popisu stanovništva 2011.godine Požeško-slavonska županija imala je 78034 stanovnika, što je 9,0% manje nego 2001.godine, a 21,5%manje nego 1991.godine, procjena za 2016. Manje od 74000 stanovnika. Vitalni indeks (broj rođenih na 100 umrlih) je u značajnom padu, 2001.godine iznosio je 85,8, a 2015. tek 59,1, najviše Kaptol i Jakšić, a najniži Brestovac i Čaglin (niži od 30). Prosječna dob umrlih u 2014.godini bila je 75,3 (2001. 70,1 godina). Prvo i drugo mjesto među uzrocima smrti zauzimaju bolesti srca i krvnih žila, te novotvorine (rak), umrli od bolesti srca i krvnih žila i raka čine 77,7% broja ukupno umrlih osoba u 2014.godini.

"Uz sve već navedeno Zavod kontinuirano ulaže kako u objekte i opremu tako i u edukaciju djelatnika, odnosno potičemo svoje djelatnike na školovanje i dodatne edukacije (oko 10% ukupnih ulaganja u Zavod), rekao je za kraj dr. med. vet. univ. mag. teriogenologije Mato Matijević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI