Novi ravnatelj CZZS Vjekoslav Potočanac

Vjekoslav Potočanac, ravnateljh CZZS
(FOTO: M.B.)

28.12.2016. | Mateja Barukčić
Pregleda: 20816

Centar za socijalnu skrb Požega odgovoran je za osam jedinica lokalne samouprave, ima 32 zaposlene osobe, što socijalnih radnika, što psihologa, što pravnika, a od prije tri mjeseca njime, kao ravnatelj, upravlja Vjekoslav Potočanac.

Posjetili smo Centar i razgovarali s novopečenim ravnateljem, kako se snašao na novom poslu, kako posluje Centar i ostale odgovore možete pročitati u nastavku teksta.

"Došao sam iz Velike gdje sam malim dijelom radio na poslovima socijalne skrbi, tako da sam kostur posla znao kad sam došao ovdje gdje je opseg posla daleko veći, naravno. Tri mjeseca je prošlo,vrijeme brzo prolazi jer se ovdje stalno nešto radi. Ljudi su uhodani, 32 zaposlene osobe, od toga 27 visokoobrazovanih. Posao je podijeljen na odjel za odrasle i odjel za mlade. Svaki naš korisnik koji dođe, prođe kroz prijemni ured i tu se upoznaju njegove potrebe, tad se raspoređuje prema socijalnim radnicima. Pod našom ingerencijom je podružnica Obiteljski centar koja ima tri zaposlene osobe, njegova funkcija je malo drukčija od naše. Nadležni smo za osam jedinica lokalne samouprave, dakle za sve osim Pakraca i Lipika.", govori za početak gospodin Potočanac.





Svaki mjesec CZZS korisnicima isplaćuje 14 različitih naknada. Najveći broj korisnika otpada na zajamčenu minimalnu naknadu njih 670 s tim da se tu radi o obiteljima. Ukupan proračun CZSS je nešto više od 29 milijuna kuna te na mjesečnoj bazi isplati milijun i 800 tisuća kuna raznih naknada.

Iako se Centar svakodnevno susreće s teškim socijalnim slučajevima, novi ravnatelj ipak kaže kako je doživio jedno lijepo iskustvo.

"Najsretniji sam spomenuti što sam u prva tri mjeseca posla doživio i jedno posvojenje. Zbog težine ovog posla, posvojenje je stvarno jedan lijep dio vrijedan spomena jer kroz čovjeka prođu trnci kada je u mogućnosti sudjelovati u takvom jednom procesu", govori Vjekoslav.

Uz Požegu, koja ujedno ima i najveći broj stanovnika pa samim tim i najveći broj korisnika socijalne pomoći, Općina Velika također ima veliki broj korisnika neke vrste naknade zbog svog ruralnog područja.

CZSS ima opciju stručnog osposobljavanja pa je tako ovih dana jedna osoba je počela sa stručnim osposobljavanjem, ona je ujedno i jedina u Požegi koja je diplomirani socijalni radnik jer ovo zanimanje je deficitarno te ovim putem ravnatelj apelira na sve zainteresirane maturante da se opredijele za ovo zanimanje.

CZSS, zbog težine svoga posla, surađuje s mnogim drugim ustanovama te ravnatelj naglašava kako je zadovoljan sa suradnjom. Svakodnevno se radi na tome da se posao što bolje, brže i učinkovitije obavi.

"Iako sam relativno kratko ovdje, mogu zaključiti kako se broj korisnika povećava, pogotovo kad završi sezonsko zapošljavanje. Isto tako, povećava se i broj rastava brakova u kojoj mi imamo ulogu u odjelu za mlade, gdje se daje mišljenje kojem roditelju će pripasti skrbništvo nad djetetom. No, i ovdje se zna dogoditi da roditelji odustanu od rastave što je također jedan pozitivan dio ovog posla", dodaje gospodin Potočanac.

Iduće godine CZZS počet će s promocijom udomiteljstva za maloljetne i punoljetne osobe jer Požegi nema dovoljan broj udomitelja.



Ravnatelj govori kako rade na tome da nađu rješenje što se tiče prostora u kojem rade jer trenutno se po dva socijalna radnika nalaze u jednoj prostoriji pa je vrlo nezgodno kada dođu stranke jer, zbog kodeksa povjerljivosti podataka, jedan radnik mora izaći van. Kaže kako su trenutno u suradnji s Gradom Požegom i Požeško-slavonskom županijom i nadaju se da će ubrzo naći rješenje, bilo to adaptiranje postojeće zgrade, gradnja nove ili preseljenje u neki drugi objekt.

Za kraj, ravnatelj CZZS Vjekoslav Potočanac sa svojim zaposlenicima želi svima sretne blagdane i uspješnu novu 2017. godinu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI