Predstavljena knjiga ¨Požeški sandžak i osmanska Slavonija¨ Fazilete Hafizović

Knjiga "Požeški sandžak i osmanska Slavonija"
(FOTO: 034Portal)

19.10.2016. | T.M.
Pregleda: 6702

Predstavljena je knjiga "Požeški sandžak i osmanska Slavonija" autorice dr.sc. Fazilete Hafizović u Gimnaziji u Požegi. Na preko 200 stranica, autorica je iznijela najstariji popis Požeškog sandžaka, socijalnu strukturu stanovništva Požege, opisala širenje islama u Požeškom i Pakračkom sandžaku i mnoge druge teme.






- Pripadnici manjinskih vjera bili su u podređenom položaju, ali na primjeru knjige se može vidjeti da su i "nemuslimani" imali dobar izvor prihoda i živjeli mirno u Požegi i okolici, ako su plaćali porez. Osobe koje nisu mogle plaćati porez morale su prijeći na islam. Autorica unosi novu dimenziju s novim dokumentima i pokrila je polja koja neki drugi istraživači nisu mogli jer nisu poznavali turski, odnosno osmanski jezik - rekao je Anđelko Vlašić iz Hrvatskog instituta za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.




Predstavljanje knjige je u organizaciji HAZU Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi i Hrvatskog instituta za povijest - podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI