Apsolutni pobjednik Vinovite - slijedi osvajanje svijeta

Glavni enolog Ivica Perak (lijevo) i direktor marketinga Kutjeva d.d. Ivan Bušić
(FOTO: PIXSELL)

25.03.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12055

Na nedavno održanoj 16. Vinoviti, međunarodnom ocjenjivanju vina u Zagrebu, Kutjevo d.d. osvojilo je 4 od 5 velikih zlatnih medalja, a od 3 šampionske medalje osvojili su dvije. Vinovita se održava pod pokroviteljstvom Svjetske vinarske organizacija OIV, a danas (25. ožujka 2011.) na Zagrebačkom velesajmu bit će dodijeljene nagrade najbolje ocjenjenim vinima. Bio je to povod za razgovor s glavnim enelogom Kutjevačkog podruma Ivicom Perakom.

Šampionska Graševina 2009.
 
Šampion ovogodišnje Vinovite je kutjevačka suha Graševina 2009. iz redovne berbe, što još više govori o kvaliteti grožđa koje zori na obroncima Krndije kao i vina koje dozrijeva u kutjevačkim podrumima. Radi se o butelji koja se danas nalazi u gotovo svakoj trgovini u Hrvatskoj koja ima policu s vrhunskim vinima, što ovom velikom priznanju daje dodatnu vrijednost. No, što je toliko posebno u tom vinu?
- Graševina tijekom razdoblja od veljače do lipnja dobije posebnu notu i medarski miris, okus nektara i kompletan cvjetni bouquet, kaže nam Perak pojašnjavajući koja je tajna graševine ubrane 2009. godine. Dodaje da se sve poklopilo te da su i 2008 i 2009 godina, što se tiče grožđa i vina posebne. Kutjevački podrum te je godine proizveo oko 400.000 litara spomenute vrhunske graševine koja je utočena u 500.000 butelja. Perak naglašava kako je to vino danas na svome maksimumu.

Pozlatio i merlot


Zlatnu medalju osvojio je i Merlot 2008. kojemu je nedostajalo manje od jednog boda da se uvrsti u šampione sajma. Govori to da i na našem području može dozrijeti vrhunski merlot, svjetski poznata i cijenjena sorta grožđa. Između nagrađenih vina koje je dobilo Kutjevo d.d. nalazi se i Traminac, ledeno vino berbe 2009. koje je dobilo jedinstvenu nagradu Studec. Studec je posuda iz koje je vino pio kralj Petar Krešimir IV. Ovogodišnja priznanja koje je dobilo Kutjevo d.d. na Vinoviti najviša su priznanja dodijeljena jednom proizvođaču vina na tom sajmu.
- Kutjevo proizvodi sedam tipova graševine, a ona punjena u litrenu bocu i butelju najprodavanija su vina u Hrvatskoj, rekao je Perak dodajući kako će s vrhunskom graševinom berbe 2009. uskoro i na svjetske smotre vina.


Regionalni lider

Spomenute nagrade nastavak su odličnih rezultata koje Kutjevo d.d. postiže ove godine na raznim ocjenjivanjima vina u regiji u svijetu. Na 18. međunarodnom ocjenjivanju najboljih Chardonnaya svijeta „Chardonnay du Monde“ održanom od 9. do 12. ožujka u Château des Ravatys, Burgundija – Francuska, Chardonnay Kutjevo berbe 2009. osvojio je srebrnu medalju u konkurenciji 914 uzoraka iz 38 zemalja.

Spomenuta graševina na ocjenjivanju vina „Beo Wine Fair 2011“ održanom u Beogradu od 24. do 27. veljače osvojila je veliku zlatnu medalju, čemu su se pridružile dva tipa ledene berbe Graševine berbi 2009.  i 2008.

Na sajmu prehrane, pića i turizma Gast 2011. u Splitu, završenom 5. ožujka, Kutjevo je osvojilo 3 zlata za 3 tipa Graševine: Vrhunsku, suhu, redovne berbe 2009. g.; vrhunsku, drugi tip, berbe 2009. i ledenu, berbe 2008. koja je ujedno bila i šampion predikatnih vina splitskog sajma.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI