Vrijedna botanička zbirka u Gradskom muzeju Požega

Marko Puač i Maja Žebčević Matić
(FOTO: 034Portal)

14.09.2016. | 034Portal
Pregleda: 4096

Kustos Prirodoslovnog odjela Gradskog Muzeja Požega, Marko Puač marljivo je radio na botaničkoj zbirci profesora Mirka Tomaševića koja je podijeljena u dva dijela. Prvi dio koji je doniran 1995. godine prikupljen je u razdoblju od 1968. do 1995. godine i predstavljen je danas u Gradskom muzeju Požega. Donacija drugog dijela je u tijeku.






- Ova zbirka je životno djelo profesora Tomaševića. Dio je prirodne baštine jedinstvene za naš kraj i ima neprocjenjivu vrijednost. U cijeloj Slavoniji imate oko 1500 vrsta, a u samo prvom dijelu ove zbirke je skupljeno 1100 vrsta. Obuhvaćene su najrasprostranjenije biljne vrste, ali i neke od najrjeđih i zaštićenih vrsta. Donacija drugog dijela je u tijeku, ali on nije pripremljen za muzeološku obradu, nije herbariziran, a to predstavlja jako velik posao - rekao je Marko Puač koji  će biti još jako kratko vrijeme zaposlenik Gradskog muzeja Požega.




- Prvi dio je muzeološki i računalno obrađen i spreman za registraciju. Među ugroženim vrstama je "kavkaski divokozjak" i  "kockavica" koja je vjerojatno navrjednija u zbirci i hrvatski nacionalni simbol jer podsjeća na našu šahovnicu i jedna je od najrjeđih vrsta u Hrvatskoj - dodao je Marko.





- Muzej je nabavio specijalističke ormare i specijalističke omote za dio zbirke, ali nemamo pravo mjesto za smještaj. Prvi dio preživljava u teškim uvjetima, trudimo se osigurati najbolje mjesto. Drugi dio zbirke tek treba srediti i to je cijeli proces. Kad Marko ode, neće imati tko obaviti ovaj posao. On će nam pomoći, ali muzeju nedostaje čovjek u prirodoslovnom odjelu, jer bez čovjeka nemate ni odjel - rekla je ravnateljica muzeja, Maja Žebčević Matić.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI