Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj

Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković
(FOTO: Hrvatske vode)

09.09.2016. | 034 Portal/Hrvatske vode
Pregleda: 3545

Hrvatske vode u Osijeku su proslavile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj. Baš tu je sve počelo daleke 1876. godine kada je đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer osnovao Društvo za regulaciju rijeke Vuke.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković na svečanom prijemu u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu istaknuo je kako je zajednički interes briga i skrb o vodama jer su one javno dobro koje mora ostati za buduće generacije. Naglasio je kako moramo osigurati vodne zalihe, čistu vodu, a pitku vodu učiniti dostupnom svim građanima te imati potrebne količine vode koje će omogućiti gospodarski razvitak Hrvatske.

"Dodatno smo unaprijedili naše zakonodavstvo u odnosu na Europsku uniju. I ova naša tradicija, 140 godina, govori o tome da smo oduvijek znali upravljati našim vodama koje su ostale čiste. Bogati smo s vodom, ali nas to ipak ne treba omesti da se prema njoj ne odnosimo s dužnom pažnjom", rekao je Đuroković.






Podsjetio je i na više projekata Hrvatskih voda koji su u tijeku poput navodnjavanja koje je omogućilo da voda dođe do žednih slavonskih polja. Dan prije svečane proslave melioracijski kanal na Biđ-bosutskom području spojen je s rijekom Savom. Investicija je to vrijedna čak 493 milijuna kuna.

Ministar poljoprivrede Davor Romić podsjetio je da je do sada u sklopu Nacionalnog projekta navodnjavanja iz projekta gospodarenja poljoprivrednim zemljišnim vodama u Hrvatskoj omogućeno navodnjavanje više od 13 000 hektara poljoprivrednih površina, izgrađeno osam sustava javnog navodnjavanja, a u izradi su još dva nova čijom će se izgradnjom omogućiti navodnjavanja dodatnih 6 260 hektara poljoprivrednih površina.

Podsjetio je i da je Vlada RH početkom srpnja donijela Plan upravljanja vodnim područjima 2016.-2021. kao temeljni plan upravljanja vodama za navedeno razdoblje što je važan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU.

Proslavi je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda Slaven Dobrović, kao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Marko Širac. Uz brojne druge suradnike, goste, gradonačelnike i župane – djelatnici Hrvatskih voda uz 140. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj obilježili su i 20 godina od osnutka Hrvatskih voda.

Izvor: www.voda.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI