¨Prva igračka koju sam obukla predstavljala je mog muža na pecanju¨

Igračke na štandu Jadranke Peći
(FOTO: 034Portal)

24.08.2016. | 034Portal
Pregleda: 4763

Jadranka Peći iz Požege je slobodna umjetnica koja se bavi  rukotvorinama. Izrađuje  bočice u narodnim nošnjama,  oblači lutke, pravi šeširiće, a bavi se i suhim cvijećem i izradom ljekovitih čajeva. Njezine igračke najčešće su obučene u narodnu nošnju.






- Na ideju sam došla slučajno jer toga kod nas koliko znam nema. Prva igračku koju sam napravila  predstavlja mog muža koji se bavi pecanjem. Tri godine se bavim ovim izradama, a ruho za oblačenje lutaka ili stvari radim sama - rekla nam je Jadranka




Lutke nabavlja preko interneta. Neke od njih su porculanske pa im je i cijena veća, ali ima i lutke koje su iz vremena njenoga djetinjstva. Jako su rijetke i manje-više ih nigdje osim kod nje nema.



- Ne mogu točno reći koliko mi treba vremena da obučem bocu od dva decilitra. To je dosta zahtjevno i radi se u fazama, a kada se odlučim za pojedini model napravim ih veću količinu - kaže Jadranka.





Uz izradu nošnji Jadranka ima svoju malu proizvodnju ljekovitoga bilja. Podršku joj daje i njena svekrva koja živi na moru pa joj dosta toga i pošalje kako njezini čajevi bili bolji i zdraviji.

Ne miješam čajeve nego imam po jednu vrstu u jednoj vrećici. Držim odvojeno mentu, matičnjak, majčinu dušicu i druge. Sigurnije mi je kada ljudi kupe pa si sami miješaju. Uvijek sve ovisi kako tko i što voli - poručila je Jadranka. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI