¨Idući tjedan počinje cijepljenje goveda!¨

Bolest Kvrgave kože
(FOTO: Wikipedia)

03.08.2016. | 034 PORTAL
Pregleda: 3090

Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože, koje će se u cijeloj Hrvatskojprovesti radi sprječavanja pojave te bolesti, izjavio je na press konferenciji za medije ministar poljoprivrede DavorRomić nakon sastanka s prozvođačima. Na sastanku je bilo riječi o strategiji kontrole te bolesti koja se pojavila ususjednim zemljama.

Cijepljenje će započeti u istočnom dijelu Hrvatske, istaknuo je Romić. U proračunu je osigurano 17 milijuna kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.

Kako saznajemo, europsko zakonodavstvo nije reguliralo neke probleme u vezi s tom bolesti, a na razini Vlade će se rješavati pitanja mogućih koji će nastati zbog tih problema. Pojedini sektori će imati ekonomske gubitke, to je neizbježno. Stoga smo dogovorili dase o tome razgovara s predsjednikom tehničke Vlade i ministrom financija,kazao je Romić.


Darko Celovec iz Udruge za tov i uzgoj junadi istaknuo je da će gubitaka biti najviše kod tovljača junadi, a proizvođači očekuju da se to što prije riješi s resornim ministarstvima. "Ne možemo još uvijek govoriti o točnim iznosima štete", kazao je.



Kiš je rekao i kako je Hrvatska u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a zemlje u regiji slijedit će taj.

Naveo je i da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko 423 tisuće goveda, osigurano je 398 tisuća doza cijepiva, a do kraja kolovoza očekuje se još 50 tisuća doza dogovorene donacije od Europske komisije, tako da će biti 10% više doza cjepiva od populacije goveda.

izvor: www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI