¨Konjske fekalije slijevaju nam se u podrum, a u kišno vrijeme djeca ne mogu pješke u školu¨

Stipo Vidović i Dalibor Banović
(FOTO: Tomislav Milanović)

21.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 15957

Već pet godina žitelji Ulice Vladimira Nazora u Trenkovu imaju gotovo nemoguće životne uvjete. Jedan od njih je 34-godišnji Dalibor Banović koji u navedenoj ulici živi sa suprugom i dvoje djece.



U pitanju je mjesto za odlaganje konjskog stajskog gnojiva koje drži njihov susjed preko puta ulice, na povišenom zemljištu. Daliboru i obitelji u kišno vrijeme slijeva se stajsko gnojivo pomiješano vodom i plavi im podrum. 





- Smrad je nepodnošljiv, navečer ne možemo otvoriti prozor, a djeci mi nitko ne želi doći na igru u dvorište. Po kišnom vremenu ulica je neprohodna i djeca ne mogu pješke ići u školu. Mjesto za odlaganje stajskog gnojiva po svim zakonima mora biti 400 metara udaljeno od obiteljskih kuća. Ne znam što bi općina napravila da ja primjerice napravim svinjac uz cestu. Kako bi ljudima bilo u selu – pita se Dalibor.



Dalibor već pet godina pokušava pregovarati oko navedenog problema s Općinom Velika. Prokopali su kanal s drenažnom cijevi koja nije dobro postavljena pa je situacija još gora jer mu se još veća količina fekalija spušta u dvorište. 



- Komunalni redar iz Velike koji kad je došao slikati situaciju tražio je čizme da može ući u naš podrum. Uslikao je to sve prije tri četiri godine. Zanima me gdje su te fotografije, možda ih čuva kod kuće jer u svijetu tako nečega nigdje nema. Bio je tri ili četiri puta, a ovi "profesionalci" umjesto da su kopali s 20 centimetara na dublje oni su cijev postavili ravno pa se to meni sve vraća u dvorište – ljut je Dalibor.

Kaže da je načelnik Vlado Boban bio na uviđaju situacije prije dvije godine te nije mogao izaći iz automobila koliko je na cesti bilo vode pomiješane s konjskim fekalijama.



- Rekao je da će se to sve riješiti, već dvije godine ga zovem. Obećali su da će mu izvest konjsko gnojivo. Došli su jedan dan, izveli nekoliko prikolica, ali tu ih ima oko 200. Nakon tjedan dana zvao sam načelnika hoće li se što rješavati, pitao je: "Nije li to riješeno?" Od tada nije ništa odvezeno – priča nam Dalibor.

Dalibor je (vidno uzrujan situacijom) izjavio kako je spreman, ako se problem ne riješi kroz tjedan ili dva podnijeti tužbu protiv Općine, ali i susjeda.

- Imam izolaciju oko podruma, ali imam problem s kišom koja mi poplavi podrum s konjskim fekalijama. Općina je iskopala mali kanalčić ispod mjesta sa stajskim gnojivom koji bi djeca bolje iskopala. Ovu ulicu netko treba očito samo kad su izbori. Zanima me da je ovakva situacija u Velikoj kod gospodina načelnika, koliko bi vremena trebalo da se to riješi? Pet minuta ili pet godina – pita se Dalibor, naglasivši kako će tražiti da mu općina vrati podrum u prvobitno stanje.

Kontaktirali smo načelnika Vladu Bobana i prenijeli mu tvrdnje mještana kako Općina ne poduzima ništa kako bi riješila problem. Odgovorio nam je: "Nema problema, napišite to tako!"

- Kad je kišno vrijeme, a i svaku večer životni uvjeti su katastrofalni. Razgovarao sam sa susjedom koji uvijek kaže da će riješiti ovaj problem. Bio sam i ja u općini gdje nam uvijek obećaju da će biti riješeno. Iskopali su kanal bagerom i sad se sve slijeva te je stanje još gore. Ovo su nemogući životni uvjeti i smrad je nepodnošljiv. Mi samo želimo da se sve to riješi. Nije rješenje tužiti susjeda jer naše pravosuđe je sporo i to može potrajati i do deset godina – rekao je susjed koji živi pet metara od mjesta sa stajskim gnojivom, Stipo Vidović.



 - "Đubrenik" je susjedu radila Općina Velika prije pet ili šest godina. Mislili su tim potezom nešto riješiti, ali napravili su katastrofu i sada je još puno gore. To je iskopano u dubini od metar i pol. Smrad je neopisiv, u kući smrdi, ne možemo sušiti rublje i zavjese i sve smrdi po konjskim fekalijama  - rekao je Daliborov otac, Stjepan Banović koji živi u istoj ulici nekoliko kuća dalje.



Razgovarali smo s gospodinom Damirom Pavkovićem, vlasnikom kuće, konja i mjesta s konjskim gnojivom koji je rekao da su mu ljudi iz Poljoprivredno-prehrambenog kombinata Kutjevo obećali odvesti konjski izmet i da će to biti riješeno kroz tjedan ili dva.



- Upoznati smo s problematikom, imamo dogovor s gospodinom Pavkovićem i vjerojatno ćemo stajsko gnojivo izvesti u petak. Ja kada nešto obećam to i ispunim -  rekao je voditelj PJ Stočarstvo u Kutjevu d.d. Ivica Potočanac.

Što reći osim da se nadamo da će situacija biti riješena i da će žitelji Ulice Vladimira Nazora u Trenkovu što prije imati normalne uvjete za život.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI