Danijela boluje od neizlječive Huntingtonove bolesti

Varešakovi u šetnji
(FOTO: Mario Barać)

25.03.2011. | Mario Barać
Pregleda: 21812

- Ma želim samo zdravlja, svega će ostalog biti, često čujemo od mnogih naših sugovornika i, ako ćemo iskreno, često preko tih riječi olako prelazimo. Jer, ako je zdravlja, pa ono se na neki način i podrazumijeva, a da život može biti itekako okrutan potvrđuje primjer obitelji Danijele i Maria Varešaka iz Pakraca.

Neizlječiva Huntingtonova bolest

Danijela boluje od vrlo rijetke Huntingtonove bolesti i dijagnosticiran joj je najteži stupanje ovog genetski naslijeđenog oboljenja, a bolest je prenesena genom oca Vlade koji je  preminuo 2001. od posljedica infarkta.  Prve simptome Danijeline bolesti primijetili su 1997. godine, nakon rođenja sina Mateja, ponajprije kroz priviđenja koja su uzrokovala strahove i fobije. Nakon rođenja kćerke Rebeke 2002. godine Danijelino stanje se dodatno pogoršalo, započelo je s glavoboljama, uslijedilo je nekontrolirano grčenje mišića i postupno otkazivanje refleksa. Napadi neprekidno traju od lipnja 2009. godine, pa Mario i Danijelina majka Štefica Major, od tada Danijelu moraju nadzirati 24 sata dnevno.
 
Na hitnoj 4 puta dnevno


Znalo im se dogoditi da na hitnoj završe i po četiri puta dnevno, a vidno umorna majka Štefica, kojoj se život u potpunosti promijenio, dodaje kako je Danijela jedno vrijeme zamjenjivala dan za noć pa je na spavanje odlazila u 15 sati, a budila bi se u 2 ujutro. Danas Danijela ima tek 45 kilograma, jede samo kašastu hranu koja se ne žvače, ne može pričati nego se glasa nerazgovijetno, no Mario kaže kako ju razumije, kako je svjesna događaja oko sebe, a majka dodaje kako pamti i prepoznaje lica, u što sam se i osobno uvjerio.


FINANCIJSKA POMOĆ
Ukoliko ste u mogućnosti obitelji Varešak možete pomoći financijski, uplatom sredstava na žiro račun PBZ broj 2340009-3103532220, primatelj Mario Varešak, M. Gupca 34550 Pakrac, s naznakom "Za pomoć Danijeli".
 
Uživa u šetnjama

Mario razočarano napominje da ljudi govore svašta, pa čak i to da ju u šetnju vodi kako bi tako tražio milostinju. - Najbolje znam koliko ona u tim šetnjama uživa i koliko su joj one važne. Od svibnja prošle godine, kada smo nabavili prva kolica, pa do danas, upravo zahvaljujući šetnjama, stanje joj je stabilnije jer voli susretati ljude", rekao je i dodao: "Mi smo baptisti i ni danas ne može proći obrok, a da Danijela ne započne molitvu koja nam svima vjerojatno daje snagu da živimo koliko toliko normalno", kroz suze dodaje majka Štefica.

Pomogli mu u Lipik glasu

Budući da o Danijeli mora voditi brigu 24 sata na dan, Mario nije zaposlen, radio je u «Lipik glasu», ali je od 26. travnja 2010. godine na neplaćenom godišnjem odmoru, ali dodaje kako su mu u ovoj tvrtki jako pomogli, a zahvalan je svima koji su im do sada pomagali, dodavši da su građani pokazali puno solidarnosti.

Lijekovi 2.000 kuna mjesečno

Varešakovi žive od mjesečne invalidnine (1.250 kuna), naknade za njegu i skrb (1.850 kn) i dječjeg doplatka (500 kn), a ilustracije radi treba reći da jedna mjesečna terapija lijekova koje za Danijelu mogu nabaviti, naravno, samo u  inozemstva, košta najmanje 2.000 kuna. Potrebna su im i nova kolica jer ova koje Danijela koristi danas, su već nekoliko puta pukla zbog njenih nekontroliranih pokreta pa su, da bi ih priveli svrsi, morali zavarivati.

Ustrajni do kraja
 
- Svjesni smo da je ova bolest neizlječiva, da nema lijeka od kojeg bi Danijela ozdravila, a doktori su predvidjeli da bi s ovom bolesti mogla živjeti još 5 do 6 godina. Ali bez obzira na takav mučan i težak život, ne damo ju u nikakav dom, u nikakvu ustanovu jer ona to sigurno ne bi preživjela, kaže Mario i dodaje da im se u obitelji vrlo teško nositi s takvom situacijom, ali su odlučni da joj ljubavlju i pažnjom olakšaju patnju i omoguće što dostojanstveniji život, u obiteljskom okruženju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI