Mnoštvo rukotvorina iz domaće i tradicionalne proizvodnje

Blažica Miličević
(FOTO: Tomislav Milanović)

10.07.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6172

Na jučerašnjoj uličnoj izožbi i art sajmu u organizaciji POžART-a naišli smo na pregršt umjetnika sa zanimljivim rukotvorinama. Blažica Miličević iz Vidovaca izrađuje neobične heklane igračke kojim pokušava uveseliti najmlađe prolaznike.



- Najtraženiji su crtani junaci Batman, Spiderman, Hulk ili poniji za curice, a dosta idu i "Malci", minionsi.Vrijeme izrade ovisi o veličini i kompleksnosti igračaka, ali u prosjeku mi za svaku treba dva do tri dana. Djeca su jako zainteresirana i prepoznaju likove - rekla nam je Blažica.





Priča da je za izradu tih igračaka potrebno puno ljubavi i strpljenja, kad počne raditi detalje čini se kako nikada nema kraja, ali sve se ispati kad vidi dječje osmijehe.

Ivana Đokić iz Požege izrađuje neobične papuče i torbice tradicionalnom tehnikom zvanom "mokro filcanje".



- Za jedan par papuča treba mi oko pet sati, kao i za torbicu. Slažem slojeve češljane vune i to se trljanjem uz pomoć sapunice i vode ispreplete i spoji pa dobijemo "filc".Na kraju dobijemo proizvod oblikovan u jednom komadu, ništa nije šivano - pojasnila nam je Ivana.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI