Župan proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Pakraca, Lipika i Pleternice

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: Tomislav Milanović)

30.06.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 4769

Velikoj većini ljudi poznato je da je oluja koja je nastupila u popodnevnim satima 27. lipnja napravila ogromne štete na području Pleternice, Lipika i Pakraca. Danas je župan Alojz Tomašević za područja ta tri grada proglasio elementarnu nepogodu.

- Ovakva nevremena su nepredvidiva i tek sat ili dva prije toga su sa zapada krenule procjene da će se nešto dogoditi na našim prostorima. Radimo procijene s terena, ali znamo da se radi o desetcima milijuna kuna štete na infrastrukturi, a pogotovo na poljoprivrednim površinama – rekao je Tomašević.

Kaže kako su bujice vode ulazile u objekte stambenih kuća, poslovnih objekata, i djela ceste u Frkljevcima i Kadanovcima. Sve službe od javne vatrogasne postrojbe do hitne službe, HEP-a, GSS-a bile su na terenu i u vrlo kratkom vremenu pristupile ispumpavanju vode i saniranju šteta i pomogli obiteljima u sanaciji krovišta


- Komisije će evidentirati štetu, a pozivam javno žitelje tog područja da prijave realnu štetu. Komisije se obvezuju u što kraćem vremenu izaći na teren, pripremiti dokumente prema Županiji i Ministarstvu kako bi mogli zatražiti odštetu u ime svih naših nastradalih obiteljskih gospodarstva od Ministarstva, ali i EU fondova – dodao je Tomašević.


Kaže da je upitno je što će se dogoditi s pojedinim poljoprivrednim kulturama. Primjerice, kukuruz je u fazi razvoja formiranja klipa, a sada je upitno hoće li biti i za stočnu hranu. Štete su kaže velike, ali Županija će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pomogli poljoprivrednicima i tražiti odštetu od Ministarstva poljoprivrede.

Na pitanje postoje li slučajevi gdje će neki poljoprivrednici pokušati zloupotrijebiti situaciju i prijaviti stopostotnu štetu iako to nije stvarno stanje rekao je da sada ne može govoriti o takvim slučajevima, ali da poziva građane da prijave realnu štetu.

- Komisija mora izaći na teren i uvidjeti realnu štetu. Ako to neko zloupotrebljava i ne prijavljuje realno stanje, sigurno neće dobiti odštetu. Učinimo sve da zaustavimo zloupotrebu situacije i neka ovo bude pomoć onima koji su stvarno stradali – rekao je Tomašević. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI