¨Planiramo graditi plinsku elektranu u Požegi¨

Gradilište u Gaju kraj Lipika
(FOTO: A.M.)

23.06.2016. | Ivan Vlahović
Pregleda: 11520

U svijetu ima oko 16 500 plinskih elektrana, aizmeđu šest i sedam tisuća nalazi se u Njemačkoj. U tijeku je izgradnja jedne u Gaju kraj Lipika. Vrijednost te investicije je oko devet milijuna eura. Plinskaelektrana koju grade, pogonjena je silažom kukuruzne stabljike i proizvodi 2 megavata struje koju otpušta u mrežu. Dakle, radi se o ekološko prihvatljivojproizvodnji električne energije iz obnovljivihizvora.

U Hrvatskoj je započelo pet ovakvih projekata. O namjerama koje planiraju u budućem periodu realizirati i u Požegi, porazgovarali smo sa prokuristom i članom uprave tvrtke "NORTH-TEC CONSULT Gmbh", Ole Heringom, koji upravo danas u Požegi pokušava registriratitvrtku.




- Planiramo izgraditi plinsku elektranu i u Požegi, naravnoako se steknu uvjeti. Bilo bi nam zadovoljstvo – rekao je na početku.


Pojasnio nam je kako se radi o ekološkoj proizvodnji energije iz obnovljivihizvora. Tehnologija funkcionira na način da se samelje cijela stabljika kukuruza, koja se zatim sprema u izolirani silos gdje se zagrijava i miješa kako bi se pospješilo vrenje koje uz pomoć bakterija proizvodi metan.

- Metan se skuplja na vrhu balona te se pomoću plinskih pumpi dovodi do motora u kojem sagorijeva te tako pogoni generator. U toku procesa se proizvodi električna itoplinska energija - pojasnio je Ole.

Dodao je kako je bitno je u toku procesa imati svaki parametar pod nadzorom. To se mjeri nekoliko puta na dan automatski, što na kraju pospješuje iskoristivost.

- U Njemačkoj imamo kontrolnu sobu odakle pomoću računala vidimo proces svake plinske elektrane i možemo upravljati parametrima. Za izgradnju jedne elektrane potrebna nam je površina od 25 tisuća kvadratnih metara a od infrastrukture najbitnije je imati dobru cestu, jer semoraju dovesti velike količine supstrata za proizvodnju. Na terenu u plinskoj elektrani potrebno je imati 3 zaposlena čovjeka - pojašnjava Ole.

Za stavljanje elektrane u pogon priča kako moraju ugovoriti proizvodnju kukuruzne silaže s poljoprivrednim proizvođačima na 800hektara površina svake godine. Spremni su ponuditi ugovore o otkupu i do 14 godina osiguravajući kooperantima reprodukcijski materijal.



- Na jednom hektaru je moguće ostvariti prinose do 65 tonasilaže a s obzirom na kvalitetu silaže cijena bi bila oko 28 eura za tonu. Papirologija je mnogo kompliciranija nego u Njemačkoj, dolazi do gubitaka vremena popunjavanjem formulara za koje, ponekad, ne znamčemu služe - pita se Ole.

Kaže kako se sama elektrana izgradi za šest mjeseci ali je prema njegovom iskustvu u Hrvatskoj potrebno oko dvije godine za ishođenje dozvola koje predstoje početku gradnje, dok taj posao u Njemačkoj odrade za šest mjeseci.

- Ovakav posao je za sada u početku kad je u pitanju Hrvatska, tu ima tek između 15-18 elektrana tako da se nadamo da će se određeni postupciubrzati - rekao je Ole Hering i dodao kako bi Hrvatska trebala izgraditi nešto više od 400 elektrana



Hoće li u ovom podvigu u našem kraju uspjeti mladi Njemac? Kolikoće potpore i razumjevanja doći od vodećih ljudi u našoj politici? Ostaje da vidimo.

U svakom slučaju, izgradnja jedne takve ekološki prihvatljive elektrane pogonjene iz obnovljivih izvora donijela bi zasigurnokruh u budućnosti za mnoga poljoprivredna domaćinstva te otvorila pokoje radno mjesto.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI