Očekivana cijena pšenice od 90 lipa do jedne kune za kilogram

Žetva pšenice - ilustrativna fotografija
(FOTO: Wikimedia Commons)

20.06.2016. | Ivan Vlahović
Pregleda: 6344

Bliži nam se srpanj, kalendarski mjesec žetve pšenice, a dosada nitko još nije utvrdio otkupnu cijenu kako bi slavonski poljoprivrednici mogli znati na čemu su. Pored pšenice još uvijek nisu definirane i cijene ječmai repice, što je također našim proizvođačima bitno.

Ovih je dana već otpočela žetva ječma, poslije koje slijedi repica, žito te zob i raž.

O svemu smo porazgovarali sa direktorom tvrtke Agronom d.o.o., gospodinom Darkom Aračićem koji nam je rekao:





- Teško je prognozirati cijenu pšenice, ona ovisi o tržištu a mi smo očekivanja da će biti između 90 lipa i jedne kune za kilogram. Za ječam očekujemo oko 95 lipa a za repicu više od 2,40 kuna za kilogram. Europskiotkupljivači diktiraju standarde a mi smo tu da našim proizvođačima omogućimo da svoju robu plasiraju po najboljoj cijeni.

- Sa svojim kooperantima ugovaramo proizvodnju na više od 17 000 hektara raznih kultura i pratimo ih kroz cjelokupan ciklus proizvodnje. Kad je u pitanju pšenica očekujemo dobre prinose po hektaru (7-8 tona) jer je vrijeme išlo na ruku ali bi bilo dobro zažetvu da krenu sunčani dani zbog kvalitete zrna, svaka kiša od sazrijevanja na dalje utječe na smanjenje kvalitete. – rekao nam je Darko Aračić.

Kako doznajemo, donedavno se kvaliteta pšenice mjerila po hektolitarskojmasi (hektolitru), primjesi i vlazi a odnedavno su uvedeni parametri proteina i glutena, o kojima ovisi radi li se o stočnoj pšenici ili o pšenici koja se koristi u ljudskoj prehrani.

Za primjer, da bi pšenica zadovoljila nekakav standard po kvaliteti tebala bi imati hektolitarsku masu iznad 76, do 5% primjese, vlagu ispod 14% te proteine iznad 12%, sve ispod toga značilo bi i manju otkupnu cijenu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI