Zadruga postala gigant: ¨Proizvodimo trećinu hrvatskih potreba za grahom, možemo izvesti 20 puta više¨

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje
(FOTO: Lidija Galić)

22.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12493

Kada je prije tri godine osnovana zadruga "Domaće blago" sa sjedištem u Kuzmici, proizvođači graha zajedno su imali 50 hektara površine u požeškoj županiji. Danas zadruga funkcionira na području 8 županija. Zadrugari su odbacili neke stare navike i sa žitarica i drugih često neisplativih poljoprivrednih kultura preorijentirali se na proizvodnju graha.

Voditelj zadruge Dragutin Dukić, javnosti prije nekoliko godina poznat kao vođa seljačkih prosvjeda, priča kako su željeli i tada, a i danas im je to misija i vizija, hrvatskim građanima pokazati da hrana može biti jeftinija, ne samo grah već i sve druge povrtnice, da može biti domaće proizvodnje i zdrava jer ne prolazi hladnjače i u trgovine dolazi  svježa.

Kao primjer navodi upravo grah. Zadruga je u tri godine s početnih proizvodnih površina narasla na 800 hektara te zadovoljava trećinu svih hrvatskih potreba za grahom.


- Kada smo se pojavili na tržištu cijena uvoznog graha iz Kine bila je između 25 i 30 kuna. Cijena kineskog graha danas je 10 ili 15 kuna. Vidite da se može. Naravno da smo smetali velikim tvrtkama poput Agrokora i drugih koje se nisu bavile proizvodnjom graha, ali su ga uvozile. To je najgore što može biti! Ako netko proizvodi isto što i ti to je konkurencija i tjera te da radiš bolje, a ovo drugo je uništavanje domaće proizvodnje zbog uvoza. Nakon graha želimo to pokazati i sa svim drugim povrćem - kaže Dukić i nastavlja o pravim problemima hrvatske poljoprivrede.


- Moramo pokrenuti proizvodnju i raditi finalne proizvode. Bez pakirnice i tehnologije ne možemo biti konkurentni. Mi smo se sada prijavili na stopiranu Mjeru 4 i čekamo odobrenje projekta i novac za mehanizaciju koja će nam omogućiti separaciju i pakiranje. Sada grah izvozimo u Italiju gdje se separira i vraćamo ga nazad. Cijena mu samo zbog toga procesa poraste za 40 posto, kada budemo imali svoje strojeve bit ćemo konkurentniji, projekt je gotov, a vrijednost mu je 11.500.000 kuna, zaposlit ćemo sigurno 20-ak novih radnika - najavio je Dukić.

Zadrugarski grah pojavljuje se na policama Lidla i Kauflanda, a otkupljuje ga i Podravka. Stalno se javljaju novi zainteresirani kupci kako iz restorana na Jadranu, tako i iz Slovenije, Njemačke, Švedske, Finske i drugih zemalja gdje žele kvalitetni grah.

U Hrvatskoj se godišnje potroši 7000 tona graha, kooperanti u zadruzi "Domaće blago" zajedno proizvedu 2500 tona, a Dukić budućim mladim poljoprivrednicima koji se mogu javiti za europski novac namijenjen za ruralni razvoj kroz Mjeru 6 i 6.1 nije mogao dati bolju informaciju.

- Da proizvedemo 50.000 tona graha ne bismo imali problema s plasmanom - rekao je Dukić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI