Promatrajte tranzit Merkura preko Sunčeva diska u gimnazijskoj zvjezdarnici

Tranzit Merkura snimljen 2006. godine
(FOTO: Wikipedia)

08.05.2016. | Vjeran Blašković
Pregleda: 3499

Profesor fizike iz požeške Gimnazije Dragutin Kovačević poziva sve koje zanima astronomija da sutra, u ponedjeljak, 9.5.2016. godine, u poslijepodnevnim satima prate zanimljivu astronomsku pojavu "tranzit Merkura". Ako vas zanimaju astronomski fenomeni, ovaj događaj možete pratiti teleskopom u gimnazijskoj zvjezdarnici u Ulici Dr. Franje Tuđmana u Požegi.

Tranzit Merkura, ako to dozvole meteorološki uvjeti, relativno je rijetka astronomska pojava kada Merkur prividno prelazi preko Sunčeva diska.

Planet Merkur je u odnosu na Sunce malen planet i neće se moći uočiti golim okom. Teleskopi u zvjezdarnici imat će posebne filtre za sunčevu svjetlost te će se Merkur moći vidjeti samo tako. To je i jedini sigurni način, nikako nemojte gledati bez zaštitnih filtera u sunce jer tako možete oštetiti vid. Ako želite vidjeti kako izgleda ova astronomska pojava, dođite sutra u poslijepodnevnim satima u požešku Gimnaziju.


Posljednji put ova se pojava iz naših krajeva mogla promatrati 2006. godine, sljedeća prilika za to bit će 2019. godine.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI