Studentski dom: ¨Cesarik i SDP-ovo Upravno vijeće nisu napravili apsolutno ništa da se pokrene izgradnja¨

Gradonačelnik Neferović prozvao je bivše Upravno vijeće VUP-a zbog nesuradnje
(FOTO: Lidija Galić)

03.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 13215

"Dobili smo optužbe da smo imenovani kako bismo Veleučilište u Požegi pripojili Sveučilištu u Slavonskom Brodu. To je van svake pameti. Nema nikakve konkurencije. Veleučilište je prevažno za Požegu i ovaj kraj", rekao je danas u Požegi Drago Šubarić, novi predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi.

Naime, nakon nedavnog imenovanja novog Upravnog vijeća, među kojima nema požeških predstavnika, pojavila su se nagađanja da će požeško veleučilište izgubiti svoju samostalnost.

- Bilo je dosta povika oko novog Upravnog vijeća. Cilj nam je da VUP bude u službi ove regije. Cilj na je da ojačamo studije i da VUP bude prepoznatljiviji te planiramo uvesti i nove studije u skladu s tržištem rada. Veleučilište nije sakupljač sredstava i sva sredstva koja veleučilište ostvari trebaju biti uložena u razvoj i napredak studija - rekao je Šubarić.





A da je suradnja između Veleučilišta i Grada Požege konačno uspostavljena potvrđuje i činjenica o novim ulaganjima ove institucije u suradnji s Gradom. Naime, nakon punih 18 godina postojanja, Veleučilište u Požegi konačno je pred realizacijom ideje o izgradnji studentskog doma.

- Konačno imamo situaciju da su se nakon dugo vremena i formiranja novog Upravnog vijeća predstavnici Veleučilišta pojavili u gradu. Grad Požega je, što sam isticao u više navrata, spreman pomoći i dati konkretna rješenja, no u prošlom Upravnom vijeću nije bilo volje za razgovor - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Prema riječima dekana Dinka Zime požeškom su Veleučilištu  potrebni laboratoriji, informatičke učionice te dvorana za održavanje nastave tjelesnog odgoja. Jedan od prioriteta su i smještajni kapaciteti.

- Plan je nove prostore smjestiti u dio zgrade koji će biti nadograđen uz postojeću zgradu. Time bi rasteretili postojeće gradske prostore. Prije 20-ak dana smo uputili zahtjev Gradu za davanje suglasnosti za izradu projektne dokumentacije za dogradnju postojeće zgrade, ali smo iskazali i interes veleučilišta za kupovinu građevinskog zemljišta za studentski dom. Lani u rujnu je otvoren natječaj preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za modernizaciju prostora i uređenje i proširenje infrastrukture za smještaj studenata. To znači da iz EU fondova možemo povući novac. U tom trenutku nismo imali česticu koju bismo mogli aplicirati za taj projekt i sada nam je krajnji trenutak da to napravimo - pojasnio je dekan Zima.



Dokumentacija za objekt veličine 2.700 četvornih metara, sa stotinjak ležajeva, trebala bi biti gotova do kraja godine jer su rokovi vrlo kratki, budući da je već prošlo dosta vremena od raspisivanja samog natječaja. Studentski dom će biti smješten uz Gradsku kuglanu.

- Dosadašnje se Upravno vijeće bavilo svime osim razvojem veleučilišta. Nisu reagirali na vrijeme poput, primjerice, Virovitice gdje je ugovor o sufinanciranju izgradnje studentskog doma potpisan prije dva-tri tjedna.  Osigurat ćemo česticu od 3.300 četvornih metara uz gradske bazene i kuglanu. Zašto se toliko čekalo? Isključivi je razlog politika SDP-a i gospodin Marijan Cesarik. Neodgovorni ljudi. Pod navodnicima Požežani dobrog srca. Nisam nijednom do sada sjeo sa sazivom prošlog Upravnog vijeća, a u više sam navrata tražio da se sjedne za stol  i razgovara. Toga nije bilo, na sramotu onih koji su bili u prošlom sazivu. Problem su bili gospodin Cesarik i društvo iz SDP-a koji su bili u Upravnom vijeću. Nisu napravili apsolutno ništa da se pokrene izgradnja studentskog doma - bio je oštar gradonačelnik Neferović.

Na novinarski upit kako to da nijedan član Upravnog vijeća VUP-a nije iz Požege, Neferović kaže da je jedini interes dobra suradnja Upravnog vijeća, Grada i dekana.
- Možda će biti žalosno da ljudi izvan Požege bolje prepoznaju problem nego neki koji ovdje žive i ne osjete što treba napraviti da bi to išlo naprijed. Bit ću ponosan i sretan ako sve ovo uspijemo realizirati, a rokovi su nam jako kratki. Jučer da je bilo gotovo, već bi bilo knap - rekao je na kraju Neferović.

Komentar smo zatražili i od prozvanog bivšeg predsjednika Upravnog vijeća VUP-a Marijana Cesarika. O svemu će se, rekao nam je, očitovati do kraja dana.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI