Centar za socijalnu skrb Požega: ¨Siromaštvo nikada nije razlog za oduzimanje djeteta¨

Željka Belunjak
(FOTO: Tomislav Milanović)

15.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 17194

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se danas obilježava pod nazivom "Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi", Centar za socijalnu skrb Požega organizirao je Dan otvorenih vrata s ciljem prezentacije djelatnosti Centra.



- U svom radu smo vezani s jako puno propisa jer je problematika raznovrsna. Radimo sve što je potrebno u obiteljima i za djecu i mlađe punoljetnike do 21. godine. Imamo jako velik dijapazon poslova. Stručni tim donosi odluke nakon preispitivanja mogućnosti koje postoje kako bi imali puni uvid u život jedne obitelji – rekla je Željka Belunjak, voditeljica Odjela za djecu, mlade i obitelj u Centru.


Dotakla se i problematike oko težine odluke oduzimanja djeteta roditeljima. Kaže kako to nikada nije razlog loša materijalna situacija nego mogućnost ugrožavanja života djeteta. Posao Centra za socijalnu skrb je davanje prijedloga za smještaj djeteta, a glavnu odluku donosi sud.


- U zakonskim okvirima materijalno uvijek pokušavamo pomoći obiteljima i upućujemo ih na druge resurse van samog sustava kao što je Caritas i slično. Loša materijalna situacija nikada nije razlog da se djeca oduzimaju. Imamo obitelji koje skromno žive jer danas je takva situacija u cijeloj Hrvatskoj i u Slavoniji, ali to nije razlog oduzimanja djeteta, osim ako roditelj sam kaže da nije sposoban uzdržavati dijete – rekla je Željka Belunjak.

Uz Odjel za djecu, mlade i obitelj predstavljeno je i djelovanje Odjela za odrasle osobe, Stručna cjelina za novčane naknade i podružnica Obiteljski centar.

- Socijalni radnik uz pravnika i psihologa obavlja poslove po ili dojavi, službenoj dužnosti ili zahtjevu stranke. Vršimo očevide na terenu i prilikom inicijalne procjene kasnije u radu sa strankom ponovo izlazimo na teren. To može biti anonimna dojava, građana, ustanove ali i službenim putem. – pojasnila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega, Martina Vlašić.



Kaže kako je do povećanje usluga u nadležnosti Centra za socijalnu skrb Požega došlo u programu "Pomoć u kući" koje je od nedavno u sustavu socijalne skrbi gdje imaju stotinjak korisnika koji su u porastu. Imaju smanjeni broj doplataka za pomoć i njegu u punom opsegu, ali i povećan broj osobnih invalidnina. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI