Izgradio dva naselja u dvorištu: Često me uhvati nostalgija kad prolazim kraj ¨rodnog mjesta¨

Dragan Ravlić i Garo pokraj makete Kuljenovaca
(FOTO: Tomislav Milanović)

14.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 17692

Dragan Ravlić 56-godišnji je Pleterničanin koji u dvorištu ispred kuće ima dva mala "naselja". Jedno predstavlja njegovo rodno mjesto Kuljenovce, predgrađe Dervente iz Bosne i Hercegovine, a drugo tradicionalno slavonsko selo s dvorcem. Te dvije jako precizno i vrijedno napravljene makete uveseljavaju Dragana i njegovu suprugu.






- Svaki dan kada prođem pokraj makete osjećam se na neki način kao da sam kod kuće. Čak sam i unaprijedio svoje mjesto Kuljenovce koji nisu imali prugu, a ja sam ju stavio zajedno s vlakom. Makete izrađujem već godinama i proširujem ih kad god stignem – priča nam Dragan.






Dragan je iz Dervente u Pleternicu doselio 1990. godine. Kroz "Kuljenovce" je proveo i struju i mjesto po noći ima rasvjetu, a potoke tog brdovitog mjesta vodom opskrbljuje mlin. Tu je i crkva iz Dervente, lovačka kuća, škola, košarkaško igralište, razni dvorci i mnoge druge građevine.





- Za makete sam koristio kamen iz Trogira, otpadne pločice, bijeli mramor, drvo i ciglu. Izrađujem ih već godinama i trebalo je dosta truda i preciznosti. To se ne može napraviti odjednom i dosta sam uživao dok sam ih izrađivao. Radim kao profesionalni vozač i ovo mi je hobi.



U maketama, kaže Drago, često uživaju i prolaznici koji redovito "bacaju poglede", pogotovo u vrijeme Devetnica. Tu je i pas Samojed Garo koji čuva veliku kuću i ova dva mala naselja. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI