Naše šljive su najbolje, duga tradicija i pekmezi bez dodataka su veliki potencijal

Stjepan Galović
(FOTO: Ivan Vlahović)

11.03.2016. | Ivan Vlahović
Pregleda: 5386

Na Veleučilištu u Požegi u suradnji s udrugom šljivara "Slavonka" iz Osijeka održan je okrugli stol na temu autohtonih sorti šljiva.

- Naučili ste kod svoje kuće da imate puno šljiva koje zovete narodskim imenima jarara ili kamenjara, ali svi su kod vas uglavnom govorili o nekoj požegači, to je alijas mađarica tj. bistrica, koje su inače šljive na širem području od Hrvatske i Europe. Međutim, ovdje su tih 18 sorti koje se zovu bjelica, sitna, debeljara, torgulja, brdaklija, pogotovo oko Prekopakre. Te plave i bijele šljive su sada istražene najmodernijim metodama kroz genetski kod. Umjesto tipova proglašene su sortama, upisane su u svaki popis vrsta i postale su osim vrijednosti Hrvatske i vrijednost Europe, jer po svim referencama pripadaju tamo - rekao je predsjednik udruge šljivara magistar Stjepan Galović pojašnjavajući koliko je to važno.




- Putem operativnih programa sadili smo šljive iz uvoza s licencom. To su proizveli neki drugi instituti i nama prodavali, a nitko nije stvarao, odnosno poboljšavao sorte iz naših šljiva. Znamo da onaj tko se sjedinio s tlom na kojem živi, gdje su svi metali, hranjive tvari, sunce, nebo, voda da se iz toga radi sve. Po prvi put imamo mogućnost praviti i poboljšavati sorte i njihove osobine kao što su rodnost i druga svojstva iz naših sorti i ne moramo više kupovati okolo po svijetu već to možemo raditi sada u našoj zemlji.


Bistrice su najdugovječnije. Jevlija Ćelebija 565. godine u svom zapisu piše: "Vidio sam šljive", a vidio je plave šljive, kaže u Sotinu, Dalju i Požegi - prepričao je Galović.



- Ovaj kraj Slavonije ima izvanrednu tradiciju proizvoda od tih šljiva. Kad prođete sokakom i osjetite miris šljiva, onda znate da je to ta šljiva. Uvozna šljiva nema nikakvu aromu, ta gospoda kada prave proizvode dodaju arome, ugušćivače, dodaju sve. To je naša prednost i u tome ćemo biti bolji od drugih - zaključio je Stjepan Galović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI