Mlada flautistica: Glazba je opuštajuća aktivnost uz koju se uvijek možemo zabaviti

Barbara Kšenek
(FOTO: Tomislav Milanović)

01.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 6483

Uoči 46. dana Glazbene škole Požega intervjuirali smo nekolicinu darovitih učenika škole. Jedna od njih je mlada flautistica, učenica 3. razreda Srednje glazbene škole Barbara Kšenek. Ona iza sebe ima sudjelovanja na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, a prije dvije godine bila je i državna prvakinja u sviranju flaute.

- Svaki instrument ima svoju težinu i zahtjeva puno vježbe, ali sve ovisi i o tome koliko osoba to voli. U školu dolazim u 7 ujutro, imam raspored do 9 navečer i imam veće pauze pa znam vježbati i do 4 sata dnevno. To moju profesoricu jako uveseljava jer sam dobar materijal za rad – priča nam Barbara.




Barbara se sviranjem flaute bavi od petog razreda osnovne glazbene škole. Bila je na tri međunarodna natjecanja, u Varaždinu, Zagrebu i prošle godine u Bratislavi i na svim natjecanjima ostvaruje zapažene rezultate. Svira i u Gradskoj glazbi Trenkovi Panduri što joj omogućuje dosta putovanja.


- Prošle godine sam bila u Parizu i svirali smo po ulicama na tamošnjem  festivalu. Dok nismo došli u Pariz nisam znala koliko je to ogroman grad. Pješačili smo od Eiffelovog tornja do crkve Notre dame što je udaljeno šest kilometara. Svirala sam na natjecanju u Bratislavi, dosta nas zovu i u Varaždin, bila sam u Sloveniji, pohađam dosta seminara u Zagrebu – nabrojila nam je Barbara.

Kaže da se stara zgrada glazbene škole ne može uspoređivati s novom. U novoj zgradi uvjeti su odlični, mjesta za rad ima, a profesori su jako pristupačni.



- Dok smo bili u staroj zgradi nisam imala gdje vježbati, a imala sam puno pauza i to je ponekad bilo traćenje vremena. Ovdje imam svoju sobu za vježbanje, svi su profesori pristupačni. Idem i na predmet "obrada tona" kod profesora Damjana Pirovića. To je zanimljiv predmet kojeg imamo od prošle godine. Učimo nešto novo i zabavno, sviramo koncerte i odlično je – rekla nam je Barbara.

Glazba ju ispunjava i želi se baviti njome što duže. Planira ići na prijemni ispit u Zagreb, a možda i u Ljubljanu ili Beč. Kad završi školovanje želi biti profesorica, a možda čak i svirati profesionalno u nekom orkestru. Uzori su joj poznati svjetski flautist Emmanuel Pahud i njene profesorice Lucija Zovko i Karolina Šantl Zupan.

- Interes naših vršnjaka za klasičnu glazbu i nije baš velik. Kad imamo koncerte u velikoj dvorani njihov odaziv je najmanji. Uglavnom su na tim koncertima prisutne starije osobe ili samo roditelji. Nadam se da će se to promijeniti jer ti koncerti su odabir najboljih učenika i skladbi, program je izuzetno zanimljiv – rekla nam je Barbara.

Svim svojim vršnjacima i mlađim osobama koji se žele baviti glazbom poručuje da budu ustrajni. Kaže da je glazba odlična stvar i opuštajuća aktivnost uz koju se uvijek možemo zabaviti. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI