Obrađuje 85 hektara: ¨Od poljoprivrede se može živjeti, ali se mora puno raditi¨

Nikica Marić
(FOTO: Anđelko Banović)

12.02.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 17269

Nikica Marić iz Alaginaca kod Požege je registrirani obrtnik poljoprivredne proizvodnje. Ratarstvom se bavi 22 godine, a proizvodnju je bazirao najviše na uljarice, pšenicu i kukuruz. Obrađuje 85 hektara zemlje od čega je 30 hektara u njegovom vlasništvu, a ostalo je u zakupu.

S obzirom na situaciju u gospodarstvu Marić ipak vidi da se od poljoprivrede može živjeti, ali se mora puno raditi. Prije se bavio stočarstvom, no odustao je zbog drugih razloga. Kaže kako se ne treba baviti samo jednom granom poljoprivrede već kombinirati jer se lakše dođe do finalnog proizvoda radi li se o mlijeku ili mesu.




- Što se tiče strojeva dobar dio sam uzeo bez kredita, a dva traktora sam uzeo na kredit jer izračuni govore da to mogu izdržati i uredno vraćati. Bez rizika nema napretka - ­ kaže nam Nikica Marić.


Kompletnu proizvodnju ugovara s firmom Agronom, njima predaje svu svoju robu i od njih uzima sav repromaterijal i većinu strojeva, a s njima se našao u kompletnoj proizvodnji te nema problema s naplatom niti ičim drugim.

Ovaj poljoprivrednik je bio u integriranoj proizvodnji koja je kontrolirana proizvodnja sa svrhom očuvanja prirodnih resursa tla kako ne bi došlo do narušavanja prirodne ravnoteže oraničnog sloja.



- U takvoj proizvodnji dozvoljena su određena sredstva za zaštitu bilja kao i određene količine mineralnih gnojiva. Dakako i poticaj je nešto viši od normalnog poticaja s tim da je to unazad par godina sve manje i postaje neisplativo - govori nam poljoprivrednik iz Alaginaca.

I sam je odustao od te proizvodnje i opredijelio se za suradnju s Agronomom u proizvodnji sjemenske pšenice.  Proizvodi sjeme koje Agronom dorađuje i poslije prodaje ostalim poljoprivrednicima. Upitali smo ga i za nadolazeće proljetne i ovogodišnje radove u poljoprivredi.

- Što se tiče pripreme, pripremiti se mora i raditi se mora, tu se ne može nešto preskočiti da se ne napravi jer vrijeme prolazi. Tako sam jedan dio posla već odradio, a to je prihrana uljane repice i pšenice. Sljedeće ću posijati jedan dio zobi ako to vrijeme dozvoli, a nakon toga u trećem mjesecu opet prihrana i razna prskanja.

Plan za ovu godinu mu je posijati po 15 hektara suncokreta, soje i kukuruza, zasijano već ima 24 hektara uljane repice te ječma i pšenice zajedno također oko 24 hektara.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI